Özgür GündemNöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ soruşturmasında ifade veren 9 isimden Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Gazeteci Ahmet Nesin bugün İstanbul Adliyesi’nde verdikleri ifadenin ardından ‘örgüt propagandası yapmak’ gerekçesiyle tutuklama istemiyle 1. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi. Mahkeme, Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin'in tutuklanmasına karar verdi.

Özgür Gündem ile dayanışma amacıyla başlatılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katılan ve aralarında Yıldırım Türker, Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı, Kemal Can, Cengiz Baysoy, İhsan Eliaçık, Beyza Üstün, Ahmet Nesin’in olduğu gazeteci ve yazarlar, Çağlayan Adliyesi’nde haklarında açılan soruşturma kapsamında Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya ile birlikte İstanbul Adliyesi’nde ifade verdi.

Savcılık ifadelerinin ardından Fincancı, Önderoğlu ve Nesin, "örgüt propagandası" iddiasıyla tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, 3 nöbetçi genel yayın yönetmeni hakkında da tutuklama kararı verdi.

FİNCANCI: DAYANIŞMAYI KIRMAYA YÖNELİK

Bianet’in ulaştığı Şebnem Korur Fincancı, bu kararı “dayanışmayı kırmaya yönelik” bir çaba olarak değerlendirdi:

“Beklenir durum, böyle insanları cımbızla seçip tutuklama talebiyle sevk etmeleri ayrıca rahatsız edici. Biz daha kötü şeyler yazdık herhalde. Bu dayanışmayı kırmaya dönük bir şey. Bu böyle bir süreç zaten. Göreceğiz.”

NESİN: 38 YIL SONRA

İfadeye çağrılan Ahmet Nesin, bianet’e yaptığı açıklamada "1978'de gazeteciliğe başladım; hem de adliye muhabiri olarak. 38 yıl sonra ben de yargılanmak için buradayım" dedi. Nesin, Türkiye'de 78'den önce de gazetecilerin yargılandığını, bugün de yargılanmaya devam edildiklerini sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla 3 Mayıs’ta başlatılan 'Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni' kampanyasına 44 kişi destek vermiştİ. Aaralarında gazeteci, yazar, aydın ve eski milletvekillerinin de bulunduğu kampanyaya şu isimler destek vermişti:

Hasan Cemal, Şeyhmus Diken, Hasan Hayri Şanlı, Cengiz Baysoy, Dicle Anter, Faruk Balıkçı, Kemal Can, Jülide Kural, Ahmet Nesin, Deniz Türkali, Necmiye Alpay, Çilem Küçükkeleş, Saruhan Oluç, Ertuğrul Mavioğlu, Ahmet Abakay, Hasip Kaplan, İhsan Eliaçık, Yıldırım Türker, Murat Çelikkan, Ayşe Batumlu, Nadire Mater, Aydın Engin, Tuğrul Eryılmaz, İhsan Çaralan, Şebnem Korur Fincancı, Işın Eliçin, Uğur Karataş, Mehmet Güç, Beyza Üstün, Celalettin Can, Sebahat Tuncel, Erol Önderoğlu, Nurcan Baysal, Eşber Yağmurdereli, Ragıp Duran, Melda Onur, Celal Başlangıç, Mustafa Sönmez, Ayşe Düzkan, Uğur Güç, Faruk Eren, Kumru Başer, Nevin Erdemir ve Hakkı Boltan.

SORUŞTURMA AÇILANLAR

Son soruşturmayla birlikte  haklarında soruşturma başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenleri şunlar:

Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Ayşe Düzkan, Erol Önderoğlu, Celalettin Can, Mustafa Sönmez, Melda Onur, Fehim Işık, Celal Başlangıç, Eşber Yağmurdereli, Ragıp Duran, Nurcan Baysal, Ömer Ağın, Ahmet Abakay, İhsan Çaralan, Işın Eliçin, Murat Çelikkan, Uğur Karataş, Öncü Akgül, Ayşe Batumlu, Sebahat Tuncel, Saruhan Oluç, Nadire Mater, Beyza Üstün, Mehmet Güç, Tuğrul Eryılmaz, Faruk Balıkçı, Şeyhmus Diken, Necmiye Alpay, Jülide Kural, Yıldırım Türker, Ahmet Nesin, Kemal Can, Şebnem Korur Fincancı, Hasip Kaplan, Nevin Erdemir, Hakkı Boltan.