Özgür Gündem Gazetesi'ne verilen 1 aylık kapatma kararı yüzlerce kişi tarafından protesto edildi. Özgür Gündem Gazetesi Editörü Bayram Balcı, "Hiç kimse haber alma hakkının gasp edilmesine sessiz kalmamalıdır" dedi.

 

Özgür Gündem Gazetesi'ne verilen 1 aylık kapatma kararı yüzlerce kişi tarafından protesto edildi. Özgür Gündem Gazetesi Editörü Bayram Balcı, "Hiç kimse haber alma hakkının gasp edilmesine sessiz kalmamalıdır" dedi. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise, "Özgür Gündem Gazetesi muhaliflerin sesi olan bir basındı ve bu susturulmaya çalışılıyor" diye konuştu.

 

Özgür Gündem Gazetesi'nin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 1 aylık süreyle kapatılması özgür basın çalışanları tarafından Taksim'de protesto edildi. Taksim Tramvay Durağı'nda BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP İstanbul İl Eş Başkanı Asiye Kolçak ve Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) Sözcüsü Necati Abay'ın da aralarında bulunduğu yüzlerce kişi biraraya geldi. "Özgür basın susmayacak" pankartı ve Özgür Gündem Gazetesi'nin taşındığı eylemde, "AKP şaşırma sabrımızı taşırma", "Özgür basın susturulamaz" ve "Özgür Gündem onurumuzdur" sloganları atıldı. Galatasaray Lisesi önünde son bulan yürüyüşte konuşan Özgür Gündem Gazetesi Editörü Bayram Balcı, verilen kararın sadece gazete kapatma olmadığını aynı zamanda binlerce kişinin haber alma hakkının gaspı anlamına geldiğini belirtti.

 

'ERDOĞAN GELSİN ANTER'İN FAİLİNİ YARGILASIN'

90'lı yıllarda sürekli kapatma cezası alan ve çalışanları katledilen bir basın geleneğinden gelen Özgür Gündem Gazetesi'nin 20 Aralık 2011 tarihinde "KCK" adı altında gerçekleştirilen operasyonlarda susturulamadığını hatırlatan Balcı, bu kapatma kararının da kendilerini susturamayacağını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı "gazeteci düşmanı" ilan ettiğini söyleyen Balcı, "90'lı yıllarda gazetemizin çalışanları katledildi. Buradan Erdoğan'a sesleniyorum; eğer onurlu bir insanım diyorsa gelsin Musa Anter'in ve Nazım Babaoğlu gibi katledilen gazetecilerin katillerinin faillerini yargılasın" dedi. Özgür Gündem Gazetesi olmasaydı Roboski Katliamı ve Pozantı Cezaevi'nde yaşanan vahşet gibi vahşetlerin basına yansıtılamayacağını sözlerine ekleyen Balcı, "Hiç kimse haber alma hakkının gasp edilmesine sessiz kalmamalıdır" çağrısını yaptı.

 

'KARAR HABER ALMA HAKKININ GASPIDIR'

Balcı'nın ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Kışanak ise, verilen kararın bir sansür olduğunu söyledi. 21. yüzyılda hala basına sansür uygulanmasının "bir ayıp" olduğunu belirten Kışanak, "Özgür Gündem Gazetesi yargılama dahi yapılmadan kapatıldı. Gazetenin daha ne yazacağı bilinmeden kapatılması sansürdür ve bunu bütün Türkiye görmelidir" dedi. Basının özgür olmadığı bir ülkede hiç kimsenin özgür olmayacağını sözlerine ekleyen Kışanak, "Gazetenin kapatılmasına gerekçe olarak bizim Diyarbakır'da yaptığımız DTK toplantısında yapılan konuşmalar gösteriliyor. Toplantıda yaptığımız konuşmalar gazetenin manşetinde yer aldı ve 'örgüt propagandası' denilerek kapatılıyor. Özgür Gündem Gazetesi muhaliflerin sesi olan bir basındı ve bu susturulmaya çalışılıyor" dedi. Kışanak, basının susturulmaya çalışıldığı dönemlerde ölümlerin ve katliamların arttığına dikkat çekti.

 

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu Sözcüsü Abay ise, platform olarak gerçekleştirilen sansürü şiddetle kınadıklarını söyledi. (Emek Dünyası)