Özgür Gazeteciler İnisiyatifi'nin yayınladığı Mart ayı basın ihlal raporunda, gazetecilere dönük engelleme, baskı ve saldırıların sürdüğü, 166 gazetecinin ise cezaevinde olduğu vurgulandı. 

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Mart ayına ilişkin basın hak ihlalleri raporunu yayınladı. Dünyada ve özellikle Türkiye'de basına yönelik baskı, engel, saldırı, tutuklama, gözaltı ve cezalandırmaların artarak devam ettiğine yer verilen raporda, "Mart ayında Türkiye’deki muhalif gazetecilere yönelik baskılar en üst düzeye çıktı. Bu ay, KDP Başkanı Mesut Barzani'nin Türkiye ziyaretinin hemen ardından Şengal'de gazeteci Tuba Akyılmaz (Nujiyan Erhan) KDP güçleri tarafından, Meksika’da kadın gazeteci Miroslava Breach ise uğradığı silahlı saldırıyla katledildi" denildi. 

DAVALAR, ENGELLEMELER, TUTUKLAMALAR...

Gazetecilerin haber takibi sırasında birçok engelle karşılaştığına da yer verilen raporda, "Türkiye’de Mart ayında 37 gazeteci haber takibi sırasında gözaltına alınırken, bunlardan 5'i tutuklandı. Bu ay içinde 6 gazeteci saldırıya uğradı, bunlardan 3’ü yaralandı. 8 gazeteci hakkında soruşturma, 1 gazeteci hakkında dava açıldı. Mart ayında 10'dan fazla duruşma görüldü. 3 duruşmada yargılanan gazetecilere ceza verildi. 3 ayrı duruşmada yargılanan 12 gazeteci, para ve hapis cezası ile cezalandırıldı.

8 Mart ve 21 Mart kutlamalarında gazetecilerin haber takibi engellendi. Gazetecilerin alana girmesi engellendi. Yine Özgürlükçü Demokrasi, Rojeva Medya ve Cumhuriyet gazetelerinin cezaevlerine alınması engellendi. Diyarbakır’da Kemal Kurkut'un öldürülmesine ilişkin yayın yasağı getirildi. Gözaltına alınan birçok gazetecinin malzemelerine en konuldu. Gözaltına alınan gazetecilerin 2 fotoğraf makinesi, 2 kamera, 1 bilgisayar, 1 tripod ve 11 telefon cihazına el konuldu. Mart ayı itibariyle Türkiye'de 166 gazeteci tutuklu bulunuyor" denildi.

'İKTİDAR GÜÇLERİ TARİHİ İYİ OKUMUYOR'

Bu verilerin, gerçekleri yazan, çizen, kamuoyunu gerçeklerden haberdar eden, bilgilendiren muhalif gazetecilere yönelik baskıların en açık göstergesi olduğu kaydedilen raporda, şu ifadelere yer verildi: "Gazeteciler bu şekilde korkutularak doğruları yazmaktan, yansıtmaktan ve toplumu aydınlatmaktan vazgeçirilmek isteniyor. Ancak her tarafı karanlığa büründürüp iktidar olmaya çalışan güçlerin, tarihi iyi okumadıkları görülüyor.

Her ne kadar karanlık bir ortam yaratarak iktidar olmaya çalışsa da tarihte biç bir zaman aydınlık yenik düşmemiştir ve her zaman gerçekler aydınlığa çıkmıştır. Özgür Gazeteciler İnisiyatifi olarak diyoruz ki tarihte olduğu gibi bundan sonra da baskı, yasak ve engellere rağmen gerçekler karanlıkta kalmayacaktır. Gazetecilere yönelik bu baskılar aynı zamanda halkın haber alma hakkına yönelik baskı ve ihlaldir. Basına ve gazetecilere yönelik bu baskı ve engelleri şiddetle kınadığımızı belirtiyor, her zaman bu politikalar karşısında durduğumuz gibi bundan sonra da gazetecilerin haklarını savunacağız." 

Raporun sonunda, 2 Nisan'da yaşamını yitiren Rojeva Medya gazetesi Editörü Evin Buldan için başsağlığı dileğinde bulunuldu