Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), Batman'da 3 Temmuz günü haber takibine gittiği sırada içinde bulunduğu aracı durduran polisler tarafından gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemece aynı araçta bulunduğu 2 kişiyle birlikte tutuklanan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Şerife Oruç için "Şerife Oruç gazetecidir" başlıklı yazılı açıklama yaptı. 

Tutuklu gazeteci sayısıyla dünyada başı çeken Türkiye'de bir gazetecinin daha tutuklandığına dikkat çekilen açıklamada, Şerife Oruç ile birlikte tutuklu DİHA muhabiri sayısının 11'e yükseldiği belirtildi. 

'KORKANLAR, KURTULUŞU ORUÇ'U TUTUKLAMADA BULDU'

Oruç'un da tıpkı diğer tutuklu gazeteciler gibi korkusuzca gerçeklerin üzerine yürüdüğü için hedef seçildiğine vurgu yapılan açıklamada, "Silvan, Bismil, Nusaybin, Sur ve en son Lice'de sokağa çıkma yasaklarıyla saklanan gerçekleri ortaya çıkarmak için çabalayan Oruç, buralarda birçok habere imza atarak, saldırıların altında bulunan yurttaşların sesi oldu. Gerçeklerden korkanlar, kurtuluşu, Oruç'u tutuklamada buldu. 'Gerçeklerden asla taviz verilmez' desturuyla yola çıkan gazeteciler var oldukça, gerçekler asla gizlenemez" denildi. 

'GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK, HABERE ÖZGÜRLÜK' 

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: 

"Gazeteciliğin suç sayıldığı Türkiye'de en büyük ayıp ise basın organlarının meslektaşlarıyla ilgili yaptıkları aslı astarı olmayan yalan haberlerdir. Gazeteci arkadaşımız gözaltına alınırken, Doğan Haber Ajansı'nın 'PKK'lı yakalandı' diye haber yapması kabul edilir bir habercilik değildir. Rotasını iktidara kıran yayın kuruluşlarına, gazetecilerin verdiği 'Şerife Oruç gazetecidir. Gazetecilik suç değildir' yanıtı anlamlıdır ve destekliyoruz. Basın ilkelerine ve etiğine uymayan böylesi haberciliği de kınıyoruz. Evet, gazetecilik suç değildir, olmamalı. Tutuklu tüm gazeteciler de gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklanmıştır. Bu tablo, basın ve ifade özgürlüğüne darbedir. En son tutuklanan meslektaşımız Oruç ve tüm tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmalıdır. Gazetecilere özgürlük, habere özgürlük..."

DİHA'NIN 11 MUHABİRİ TUTUKLU

DİHA’nın Şerife Oruç'la beraber tutuklu muhabir sayısı 11'e yükseldi. 

DİHA'ın tutuklu muhabirleri: Şerife Oruç, Nuri Akman, Feyyaz İmrak, Mazlum Dolan, Ziya Ataman, Meltem Oktay, Muhammed Doğru, Mehmet Hakkı Yılmaz, Abdulkadir Turay, Nedim Türfent, Şermin Soydan.