Siyasi görevlerini tam olarak yapabilmek ve Basın Konseyi’nin bağımsız, tarafsız kimliğine gölge düşürmemek için Basın Konseyi Başkanlığından ve Yüksek Kurul üyeliğinden istifa ettiğini bildiren Ekşi, Basın Konseyi Yüksek Kurulu toplantısına sunduğu istifa mektubunda şöyle dedi:

“Basın Konseyi Yüksek Kuruluna,Yaşamımın yeni döneminde siyaset platformuna adım attım. Bu dönemde partimin vereceği görevleri tam olarak yapabilmek ve o sıfatımın Basın Konseyi’nin bağımsız, tarafsız kimliğine gölge düşürmesini önlemek isterim. 22 Ekim 1988’den beri büyük bir onur sayarak yürüttüğüm Başkanlıktan ve Yüksek Kurul üyeliğinden o nedenle istifamı arz ediyorum.

- Kendi çalışmaları üzerinde hiçbir dış müdahaleye izin vermeyeceğine - ant içmiş olan Basın Konseyi’nin, ülkemizde - daha özgür ve daha saygın - bir basın yaratmak yolunda 23 yıldır aralıksız sürdürdüğü çabaları bundan böyle de aynı vakar ve kararlılıkla yerine getireceğine eminim. Bu düşünce ve inançla ayrılıyor ve Konseyimize daha büyük başarılar diliyorum.Saygılarımla."

Basın Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, Konsey Yüksek Kurulu toplantısında, Oktay Ekşi'den boşalan başkanlığa, Orhan Birgit'in seçildiği bildirildi.