Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yönetimi, 'olağanüstü dönemlerde' uygulanacak yayın yasaklarına ilişkin bilgilendirme yaptı.

Buna göre, 'terör olaylarıyla' ilgili sadece resmi makamların açıklamaları ve görüntü içermeyen altyazılar yasak kapsamına girmeyecek; 'son dakika, sıcak haber' gibi yazılar gösterilmeyecek.

Sinan Tartanoğlu'nun Cumhuriyet'teki haberine göre, kanal yöneticilerine dağıtılan 'Yayın Yasaklarının Kapsamına İlişkin Bilgi Notu'nda RTÜK, 'milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı' olağanüstü durumların yaşandığı olaylarda, olay yerinin açıklanmayacağı ve gün boyu ekranlarda kalan 'sıcak haber' ve 'son dakika' yazılarının yasak kapsamında olacağı bildirdi.

Bilgilendirme notuna göre yayın yasağı gerektiren olaylara ilişkin cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, vali, emniyet müdürü gibi resmi makamların açıklamaları, olay öncesine ilişkin veya resmi makamlarca dağıtılan görüntüler ve resmi makamların açıkladığı bilgi ve verilere ilişkin haberler yasaklarının kapsamında değerlendirilmeyecek.

'OLAYIN NEREDE GERÇEKLEŞTİĞİ SÖYLENMEYECEK'

Bilgilendirme notunda, yayın yasağı kapsamında olay yeri tespitine yönelik yer ve konum bilgilerinin yayımlanamayacağı da yer alıyor. Ayrıca olay anı ve olay sonrası olay yeri görüntüleri, tanık anlatımları, görevlilerin çalışmaları ve delil toplama faaliyetleri de yayınlanamayacak.

'TERÖR’ ÖRGÜTLERİNİN İSİMLERİ SÖYLENMEYECEK'

Yayın yasağı kapsamında, fail ve olaya iştirak etme şüphesi bulunanların isimleri, soruşturmanın gizliliğini ihlal edebilecek benzer bilgi, görüntü, haber, eleştiri ve yorum içeren yayınlar yapılamayacak. Şüpheli terör örgütlerinin isimleri yayınlarda söylenemeyeceği gibi sunucu ve muhabirlerin ‘ajitasyon içeren’ abartılı ifadeleri de yasak kapsamında olacak.

'MARKA ŞEHİRLER'E YÖNELİK SALDIRILAR

'Marka şehirler' olarak tanımlanan 'İstanbul, İzmir, Antalya' kentlere yönelik kritik altyapı tesislerine yönelik saldırılar özellikle yayın yasakları kapsamında değerlendirilecek.