Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), Silopi’de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) Silopi muhabiri Nedim Oruç'a ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Nedim Oruç'un 5 Ocak'ta Şehit Harun Mahallesi'nde bulunduğu evden ev sakinleriyle birlikte polisler tarafından silah zoruyla çıkarıldığı ve toplama kampı gibi kullanılan Yenişehir Mahallesi Kapalı Spor Salonu'ndan işkence edilerek gözaltına alındığı ifade edildi.

Oruç'un dün çıkartıldığı mahkeme tarafından "Örgüt propagandası" yaptığı iddiasıyla tutuklanılarak Şırnak T tipi Cezaevi'ne gönderildiğinin belirtildiği açıklamanın devamında, "Zırhlı araçla kaçırıldıktan sonra önce gözaltında olduğu reddedilen Oruç için oluşan kamuoyu baskısı sonucu karakolda olduğu kabul edildi. Oruç 24 gündür sokağa çıkma yasağının sürdüğü Silopi'de ağır konvansiyonel silahların yoğunlukta kullanıldığı ortamda Silopi'de halkın haber alma ilkesiyle zor koşullar altında gazetecilik faaliyetini sürdürüyordu. Biz Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) olarak Nedim Oruç arkadaşımızın bu zor şartlarda gazetecilik görevini yaptığı için kendisini kutluyor ve her koşul altında bu arkadaşımızın yanında olduğumuzu belirtiyoruz," denildi.

Devletin gazetecilere yönelik korkutma, kaçırma, tutuklama, kaybetme, katletme siyasetini şiddetle kınadıklarının vurgulandığı açıklamada, "Devletin bir an önce bu politikalarında vazgeçmesini istiyoruz. ÖGC meslektaşlarının dayanışmasına öncelik verir ve bunun için tüm Kürdistan, Türkiye ve dünyadaki meslektaşlarımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

ÖGC, Nedim Oruç ve tutuklu tüm gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.