Özgür Gazeteciler Cemiyetin'in raporuna göre, son 15 günde sekiz gazeteci gözaltına alındı, dört gazeteci tutuklandı, dört gazeteci gözaltına işkenceye maruz kaldı.

Raporda ihlaller şöyle sıralandı:

* Sekiz gazeteci gözaltına alındı, dört gazeteci tutuklandı, dört gazeteci gözaltına işkenceye maruz kaldı.

* İki gazeteci haber takibi sırasında darp edildi, iki gazeteci tehdit edildi. Üç gazeteci saldırıya uğradı.

* Üç gazeteci keyfi şekilde engellendi.

* Yedi gazeteci hakkında soruşturma açıldı. Dört gazeteci hakkında üç dava açıldı. Altı gazeteci cezalandırıldı.

* Bir haber sitesi 3 kez sansürlendi. Bir televizyonun yayını engellendi.

* Beş kez yayın yasağı getirildi. Dört yayın organı yasaklandı.

* İki gazeteci işten çıkartıldı.

TUTUKLANAN GAZETECİLER

Raporda tutuklanan gazetecilerin yaşadıkları şöyle anlatıldı:

9 Mayıs: Mardin'in Stewrê ilçesinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan ve aralarında DİHA muhabiri Abdulkadir Turay'ın da bulunduğu beş kişi tutuklandı. Turay ve diğer 4 kişi "örgüte yardım ve yataklık" iddiasıyla tutuklandı, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

12 Mayıs: Nedim Türfent ve Şermin Soydan Van’da gözaltına alındı. Haklarında açılan bir soruşturma gerekçesiyle gözaltına alındıkları belirtilen muhabirler, Edremit TEM Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

TEM Şubesi'nde avukatlarıyla görüşmesi engellenerek Yüksekova'ya götürülen Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nedim Türfent, Yüksekova Savcılığı'ndaki ifade işlemlerinin ardından, "Örgüte üye olmak" iddiasıyla tutuklama talebiyle ertesi gün sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Soydan da Van Adliyesi'ndeki savcılık sorgusunun ardından sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandı. Gerekçe olarak "İşte Gever'e 'gizli' operasyon belgesi" başlıklı haberi gösterildi.

13 Mayıs: İstanbul Kadıköy'de sabah saatlerinde metrobüs durağında yapılan rutin polis kontrolü sırasında gözaltına alınan Aram Yayınevi Editörü Ferzende Taşan tutuklandı.

"Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yargılandığı ve ceza aldığı eski bir dosyasının Yargıtay tarafından onaylanması üzerine gözaltına alınan Taşan, önce Göztepe Emniyeti'ne ardından Çağlayan Adliyesi'ne götürüldü. Mahkeme kararının yüzüne okunması üzerine Taşan tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderildi.

(Kaynak: Bianet)