Kürt sorununda tırmanan şiddet ve sınırötesi operasyon hazırlıklarıyla gündeme gelen 1990'lı yıllar 5N 1K'da masaya yatırıldı. Dönemin Başbakan'ı Tansu Çiller'in danışmanlığını yapmış olan gazeteci-yazarı Memduh Bayraktaroğlu canlı yayında 90'lı yılları anlattı.

CNN Türk ekranında Cüneyt Özdemir'in sorularını yanıtlayan Bayraktaroğlu, dönemin önemli tanıklarından biri olarak çarpıcı değerlendirmeler yaptı. 'Çillerli Yıllarım' adlı kitabıyla döneme ışık tutan Bayraktaroğlu 'Ben hiç bir zaman DYP'li olmadım, Tansu Hanım'ın Türkiye için büyük bir şans olduğuna inandım' dedi. 'Çiller döneminde iyilik için televizyonda yalan söyledim' diyen Bayraktaroğlu, Çiller ailesine dönük şiddetli bir yıpratma dalgası olduğu için yer yer bunu yapmak zorunda kaldığını kaydetti.

"DEMİREL, ÇİLLER'E SENİ CAMDAN AŞŞAĞI ATARIM' DEDİ"

Cüneyt Özdemir
, 90'lara damga vuran terörle mücadele sürecini ve devletin Kürt iş adamlarını hedef alan operasyonlarını Bayraktaroğlu'na sordu. Bayraktaroğlu,

"Çiller ABD'den gelmiş ama Türkiye'yi hiç tanımıyor, iktisat biliyor ama dünyadan ve bölgeden haberi yoktu. O da haliyle danışmak zorunda kaldı çevresine. Terör konusunda hiç bir birikimi ve hazırlığı yoktu. Özer Çiller'in arkadaşları tarafından kurulan özel bir teşkilatla terörle mücadele edilme kararı alındı. KGB kısaltmasıyla kurulan teşkilat Kürt iş adamlarını hedef alacaktı. Ancak Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı olarak tasarıyı veto etti. Hatta Tansu Çiller'e 'seni camdan aşşağı atarım, sen devlet içinde devlet mi kuracaksın?' diyerek kızıyor. Anlaşılan o teşkilat resmi olarak olmasa da gayrı resmi olarak çalışma yürütmüş... Bakın 17 bin faili meçhul cinayet işledi bu devlet. Modern dünyada bugün böcekleri bile öldürürken kıyamet kopuyor. 17 bin insan Cüneyt Bey...."

HALİS TOPRAK DA ÖLÜM LİSTESİNDEYDİ

Memduh Bayraktaroğlu,
90'lı yıllarda öldürülen iş adamlarının olduğu listede Halis Toprak'ın da adı olduğunu iddia etti. Toprak'ın listeden para vererek çıktığını söyleyen Bayraktaroğlu "burada söylemekten bir sakınca yok. Ben adını vereceğim eğer yalanlarsa gelir tartışırız. O listede Kürt iş adamlarından Halis Toprak'ın da ismi vardı, para verdi kurtuldu..." dedi. "O günün devleti külliyen yargılanmalı." diyen Bayraktaroğlu, aydınlanması gereken çok konu olduğunu söyledi. (Gazeteciler.com)