New York Times, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçen Mayıs ayında Washington’daki Türk Büyükelçiliği rezidansı önünde yaşanan olaylar ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı korumaları hakkında bir ek iddianamenin de kabul edilmesine gösterdiği sert tepkiyi değerlendirdi.

New York Times, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı korumaları hakkındaki ek iddianamenin kabul edilmesine yönelik “skandal” nitelemesine dikkat çekerek girdiği haberinde “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’daki ifadeleri, iddianamenin NATO müttefiki olan ABD ile giderek daha gerginleşen ilişkide diğer bir hakaret olduğu yönündeki görüşüne vurgu yapıyor” görüşünü dile getirdi.

Mayıs ayındaki olaylara ilişkin olarak Ankara’nın korumaların, ABD yerel güvenlik makamlarınca güvenliğin sağlanamaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı göstericilerden korudukları yönündeki açıklamalarının yansıtıldığı haberde, Erdoğan’ın konuyu bu ayda New York’ta gerçekleşecek BM Genel Kurulu oturumları sırasında fırsat bulması durumunda ABD Başkanı Donald Trump ile görüşeceğini ifadelerine de dikkat çekildi.

‘SUÇLAMALAR ABD'DEN DUYULAN RAHATSIZLIĞI DAHA DA ARTIRDI’

NYT, korumalar hakkındaki suçlamaların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’den duyduğu “Rahatsızlığı daha da artırdığını” savunduğu haberinde, Erdoğan’ın “defalarca” Fethullah Gülen’in iadesi için çağrıda bulunduğunu anımsattı.

15 Temmuz darbe girişimi ve bunun ardından yaşanan ihraçlar ve gözaltılara da değinen gazete, “Türk lideri aynı zamanda ABD ordusunu, İslam Devleti’ni Suriye’den kovma mücadelesinde Suriyeli Kürt milis savaşçılarına yardım ettiği için eleştirdi. Sayın Erdoğan ve danışmaları, onları, PKK olarak da tanınan Türkiye’deki yaşa dışı Kürt militan örgütüyle olan bağları nedeniyle düşman olarak görüyor” sözlerini de kullandı.

Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD’nin, FETÖ ve PKK örgütünün korunduğu bir ülke olduğu yönündeki eleştirilerine de yer verildi.

(Kaynak: ANKA)