23 yıldır Musa Anter, Gurbetelli Ersöz ve tüm yaşamını yitiren gazeteciler anısına düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu.

Daha önce Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazeteleri tarafından verilen, son iki yıl ise Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) tarafından verilmeye başlanan Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu. ÖGC’nin, ödüllerle ilgili yaptığı açıklamada Gazetecilik ödüllerinin 23 yıldır Musa Anter, Gurbetelli Ersöz ve tüm yaşamını yitiren gazeteciler anısına düzenlendiği vurgulanarak, gazetecileri daha cesur, özgür, gerçekleri yansıtan haber yapmasına teşvik amacıyla düzenlenen yarışmaya yoğun bir katılım olduğu belirtildi.

KÜRTÇE VE TÜRKÇE DALINDA ÖDÜLLER DİHA’YA

Kürtçe haber dalında Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Gökhan Altay “Ji bo mitînga AKP’ê karmend bi lêpirsînê tên tehdîtkirin” (AKP Mitingi İçin Emekçiler Soruşturma ile Tehdit Ediliyor) başlıklı haberi ile birinci, Özgür Politika Gazetesi Muhabiri İbrahim Bulak ise “Wergêrê Kurdî û şoreşgerê Tirk Tonguç Ok: Kurdî dewlemend û qedîm e” haberi ile ikinci olurken, Lise Öğrencisi Nurşen Bütüşeba’nın “Bijî Yekê Îlonê” haberi ise teşvik ödülüne layık görüldü.

EVRENSEL’E JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Türkçe haber dalında DİHA Muhabiri Nedim Türfent’in “Bu Devlet İşte Bunu Yaptı!” isimli haberi birinci seçilirken, Evrensel Gazetesi Muhabiri Hasan Akbaş’ın “Kafanızı keseriz” başlıklı haberi Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. JINHA Muhabiri Handan Tufan’ın, “Aysun’un ölümü ders olmadı, mahkeme aile boyu cinsel saldırıya beraat verdi!” başlıklı haberi ise Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği Ödülü’ne layık görüldü.

Karikatür dalında ise Aşkın Ayrancıoğlu’nun “Barış Selfisi” adlı eseri ile Musa Keklik’in “Seçim” adlı eserleri birinciliğe seçilirken, Mahmut Ulusan’ın “Deşifrasyon” adlı eseri ise Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

FOTOĞRAF DALINDA İKİ FOTOĞRAF BİRİNCİ OLDU

Güneydoğu Ekspres Gazetesi Muhabiri Ramazan Seykan’ın “Kanlı Provokasyon” isimli iki fotoğrafı birinciliğe değer görülürken, Welat Cin’in “Kobanê-Suruç Sınırı” isimli zorunlu göç fotoğrafı da Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

GÖRÜNTÜLÜ HABER DALININ ÖDÜLÜ İMC’YE

İMC TV Muhabiri Bekir Güneş ile Kameraman Gökhan Çetin’in hazırladığı, “Cizre’de halk birbirlerine bahçe duvarlarına açtıkları deliklerden ulaşıyor” başlıklı haber ise görsel habercilik ödülünü aldı.

ÖDÜL TÖRENİ 15 KASIM’A ERTELENDİ

Cemiyetin açıklamasında olağanüstü koşullarda olay ve haber takibi yaparak, Türkiye’nin hafızasına kazınan pek çok görüntüyü, ana akım medyadaki sansüre rağmen kamuoyunun gündemine taşıyan, operasyon ve çatışma bölgelerindeki kameraman ve muhabirlerin de “Jüri Özel Ödülü”ne layık görüldüğü belirtildi. Ödül törenlerinin de ertelendiği bilgisini veren Cemiyet, “Bu yıl basın ödül törenini 21 Eylül’de Van’da yapmayı planlamıştık. Ancak Kürdistan’da meydana gelen gelişmeler, OHAL uygulamaları, iktidarın Cizre, Sur, Farqîn ve bölgedeki sıkıyönetim uygulamaları nedeniyle ödül törenimizi 15 Kasım’a ertelemek zorunda kaldık. Meslektaşlarımızın, şehit gazeteci arkadaşlarımızın aileleri ve davet ettiğimiz tüm misafirlerimizin bizi anlayışla karşılayacaklarına inanıyoruz” diye kaydetti.

23 YILDIR KESİNTİSİZ VERİLİYOR

Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri; 1993 yılında “Özgür Gündem”, 1994 yılında “Özgür Ülke”, 1995 yılında “Yeni Politika”, 1996 yılında “Demokrasi”, 1997 ve 1998 yıllarında “Ülkede Gündem”, 1999 yılında “Özgür Bakış”, 2000 yılında “2000’de Yeni Gündem”, 2001 ve 2002’de “Yedinci Gündem”, 2003’te “Yeniden Özgür Gündem” gazeteleri tarafından verilmişti. 2004, 2005 ve 2006’da “Ülkede Özgür Gündem”, 2007’de “Gündem”, 2008’de “Alternatif” ve “Azadiya Welat”, 2009’da “Günlük” ile “Azadiya Welat”, 2010- 2011- 2012 yılında ise “Özgür Gündem ve Azadiya Welat” gazeteleri tarafından ödüller verildi. Son iki yılda ise ödüller Özgür Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilmeye devam ediyor. (Evrensel)