Bu yıl 17’incisi düzenlenen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri Yarışması’nda kazananlar belli oldu. 


Metin Göktepe ödül komitesinden yapılan açıklamaya göre; Ahu Özyurt, Belma Akçura, Celal Başlangıç, Elif Ilgaz, Elif Yılmaz, Fikret İlkiz, Göksel Göksu, Hüseyin Aykol, Kanat Atkaya, Mehmet Güç, Mete Çubukçu, Murat İnceoğlu, Muzaffer Özkurt, Nazım Alpman ve Neşe Düzel’den oluşan ödül jürisi, yazılı haber dalında birinciliğe 29-30 Eylül 2013 tarihlerinde Radikal gazetesinde yayımlanan ‘Çocuklarımızı kurtarın/Artık çok geç dönemem’ başlıklı haberiyle İdris Emen’i değer gördü.

Görüntülü haber ödülünü ise, CNN Türk’te 28 Şubat 2014 tarihinde yayınlanan ‘Dilan Alp marjinal değilmiş’ adlı haberiyle Ezgi Cankurtaran kazandı. Cankurtaran haberinde, Taksim’de yapılmak istenen 1 Mayıs mitinginde yaralanan 17 yaşındaki Dilan Alp’in, Vali Hüseyin Avni Mutlu’nun söylediğinin aksine ‘marjinal, örgüt üyesi’ olmadığının kanıtlandığını anlatmıştı.

Fotoğraf Ödülünü Serkan Ocak, 10 Temmuz 2013 günü Radikal gazetesinde yayınlanan ve Gezi eylemleri sırasında polisi silahıyla hedef gözeterek gaz atarken, yanında ona destek için bulunan eli sopalı bir vatandaş ile birlikte görüntüleyen ‘Ben sizdenim amirim’ adlı fotoğrafıyla kazandı.

JURİ ÖZEL ÖDÜLÜ İKİ İSME GİTTİ

Jüri, bu yıl iki ayrı jüri özel ödülü verilmesini de kararlaştırdı.
Gazeteci kökenli CHP Milletvekili Melda Onur, 4 eski bakanla ilgili fezlekelerin görüşüldüğü sırada 19 Mart 2014 tarihinde Mecliste basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmeleri İnternet üzerinden ustream yoluyla canlı olarak yayınlaması nedeniyle Jüri Özel Ödülü’ne değer bulundu. Onur’a bu ödül; özellikle Gezi eylemleri süreci boyunca kendisini gösteren ‘yurttaş gazeteciliği’ açısından başarılı bir örnek oluşturması, hem de Meclisin basına kapalı gerçekleştirilen tarihi oturumunu yayımlayarak, demokrasinin vazgeçilmez ilkesi olan halkın bilgilenme, haber alma hakkının yaşama geçirilmesi için gösterdiği çaba nedeniyle verildi.

Göktepe Ödül Jürisi, Gezi’nin simgelerinden biri haline gelen, Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinin yılın fotoğrafı olarak seçmesinin ardından devlete ait Vakıfbank’ın Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması ana sponsorluğundan çekilmesiyle tekrar gündeme gelen, 28 Mayıs Reuters’te yayınlanan ‘Kırmızılı Kadın’ fotoğrafının sahibi Osman Örsal’a da Jüri Özel ödülü verilmesini kararlaştırdı.

Bu yıl yerel gazetecilik ödülünü Büyük Torbalı gazetesinde 7 Ocak 2014 günü yayımlanan ‘Arşiv evrakları yakacak oldu’ başlıklı haberiyle Vedat Gökçay kazandı. Gökçay’ın haberi Torbalıspor’un boşalttığı, şimdi evsizlere barınak olan tesiste birçok resmi belgenin kaderine terk edildiğini anlatıyor.
Kazananlara ödülleri, Göktepe’nin doğum günü olan 10 Nisan’da Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin Cağaloğlu’daki binasında bulunan Burhan Felek Salonu’nda düzenlenecek tören ile verilecek.