Gözaltında polis tarafından öldüren Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe, ailesi, mücadele arkadaşları ve meslektaşları tarafından Atışalanı Kemer Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı.

Anmaya Metin Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe, EMEP yöneticileri, Evrensel Gazetesi ve Hayat tv çalışanları ile gazeteciler Ahmet Şık ve Nazım Alpman katıldı.

"İnadına hepimiz birer Metin'iz", "Metin yaşıyor, Evrensel yazıyor" sloganlarının atıldığı anmada ilk konuşmayı Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat yaptı. Göktepe'nin Ümraniye Cezaevi Katliamı'nda yaşamını yitiren siyasi tutukluların cenaze törenini takip ederken gözaltına alınarak öldürüldüğünü hatırlatan Polat, dönemin savcısı, polis müdürü ve Başbakan'ın açıklamalarına dikkat çekti. Polat, "Sorumlularını unutmuş değiliz, onun için Metin'in davası aslında hiç kapanmadı" dedi.

'METİNLER YAŞIYOR YAŞAYACAK'

Fatih Polat'ın ardından söz alan gazeteci yazar Nazım Alpman, "Metin Göktepe bir insan hakları davasını izlemedeki ısrarı yüzünden hayatını kaybetti. Eğer ki ısrarcı olmasaydı, hayatta olacaktı. Ama haberin devamını izlemek için ısrar etti ve hayatını kaybetti. Hepimiz nasıl olduğunu biliyoruz. Bu tipi altında Fadime Ana'nın etrafında, Metin'in mezarı başında toplanmamız “Metin'ler yaşıyor, yaşayacak” demek içindir" diye konuştu.

'HEPİNİZ BİRER METİNSİNİZ'

Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe ise konuşacak durumda olmadığı için çok fazla konuşamayacağını belirterek, "Bütün emekçi çocukları, işçiler emekçiler, emekçi kadınlar, emekçi gençler hepinize teşekkür ediyorum geldiğiniz için. Metin ölmedi burada, sağ. Çünkü benim için hepiniz birer Metin'siniz, hepinizi Metin'im kadar seviyorum" dedi.

Toplumsal Bellek Platformu adına konuşan Zeynep Altıok, hükümete seslendi, "Hükümetten tek isteğimiz var, yeni anayasa düzenlemelerinde insanlık suçlarının evrensel standartlara göre tanımlanması ve benzeri acıların asla ve asla tekrar yaşatılmaması. Geçmişe dönük ise zaman aşımlarının kaldırılarak, gerçek faillerinin çıkarılarak yargılanması" dedi.

'MÜCADELESİ YOLUMUZU AYDINLATACAKTIR'

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Tekin ise Metin Göktepe'nin sıradan bir gazeteci değil Evrensel Gazetesi'nin muhabiri olduğu için öldürüldüğüne dikkat çekti, "Onun mücadelesindeki inancı azmi hepimizin yolunu aydınlatacaktır" diye konuştu.

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, ""Eğer kemal Türklerin katillerini bu ülke adalete teslim etmiş olsaydı, Uğur Mumcu'nun katilleri adalete teslim edilmiş olsaydı belki Metin Göktepe yaşıyor olacaktı. Metin Göktepe'nin katilleri adalete teslim edilmiş olsaydı, belki Hırant Dink yaşıyor olacaktı" dedi.

Anma, yapılan konuşmaların ardından Metin Göktepe'nin mezarına karanfiller bırakılarak sona erdi. (ETHA)