Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı altında Doç. Dr. Betül Yarar’ın herkese açık olarak yürüttüğü forum nitelikli ders her hafta farklı konukları ağırlıyor. Bu haftaki dersin tartışma başlığı ‘Toplumsal Cinsiyet ve Şiddet’ oldu. Haftanın konukları ise Kanal D Haber’den Erhan Karadağ ve Express Dergisinden İrfan Aktan’dı.

 

Doç. Dr. Betül Yarar’ın moderatörlüğündeki söyleşiye İrfan Aktan’ın yaptığı girizgahla başlandı. Ana akım medyadaki erkek egemen dilden yakınan Aktan ‘Hayat sanki erkeklere göre düzenlenmiş, artık hem toplumsal hayattaki hem de medyadaki erkek-kadın ayrımı ortadan kaldırılmalı, gay muhabirler rahatlıkla bu sektörde olabilmeli’ dedi.

 

İrfan Aktan’dan sonra sözü alan Erhan Karadağ ise merkez medyayı temsilen burada olduğunu ve özeleştiri yapmaya hazır olduğunu belirtti. Karadağ sözlerine şöyle devam etti; ‘Medya kadın-erkek eşitliği konusunda üzerine düşeni yapmıyor, bu konuya önem vermiyor, konuya şu haberi yapalım da bir an önce gazete çıksın gözüyle bakıyor. İnternet Medyası ise bu konuda yaygın medya’ya göre daha çok yol kat etmiş durumda internet medyası kadına daha çok ulaşıyor.

 

Erhan Karadağ’dan sözü alan İrfan Aktan ise gazetelerin künyesinde, köşelerinde kadın sayısının azlığından yakındı. Medya ve kadın temalı konuşmasına devam eden Aktan şunları ekledi; ‘Medya toplumsal cinsiyet eğitimi almalı, insan bedenini haber okutmak için kullanmanın etik dışı olduğunun artık farkına varmalı’ diyerek sözlerini tamamladı. Ders katılımcıların konuşmacılara sorularıyla sürdü ve ardından sona erdi.

 

Efecan Tan / Demokrat Haber Ankara