BirGün Gazetesi'nden Ertuğrul Mavioğlu, bir yıllık süreci basın özgürlüğü açısından değerlendirdi. Gazetecilere yönelik çok ağır bir operasyon yürütüldüğünü belirten Mavioğlu, "Geçen sene tutuklu gazeteci sayısı 100'ün üzerindeydi. Zaman zaman bazı gazeteciler serbest bırakılıyor, zaman zaman tutuklanıyor. En son Evrensel Gazetesi muhabiri de yapılan bir operasyonda tutuklandı" diye belirtti.

'Tutuklu gazetecilerin yüzde 80'i Kürt'

Mavioğlu, şu anda tutuklu gazeteci sayısının 70 civarında olduğunu belirterek, tutuklu gazetecilerin yüzde 80 gibi önemli bir kısmının ise Kürt gazetecilerden oluştuğuna dikkat çekti.

"Tutuklu gazetecilerin büyük kısmı Azadiya Welat'tan, Dicle Haber Ajansı'ndan, Özgür Gündem'den. Bakıldığında bu operasyonların ağırlıklı bölümünün Kürt gazetecilerin faaliyetlerini engellemeye yönelik çok ciddi bir rolün olduğunu görmemek mümkün değil" diyen Mavioğlu, hükümetin uzunca bir süredir gazetecilere yönelik geçmişte yapılan gazete bombalama, gazeteci ve dağıtımcıları öldürme politikaları yerine, etkisiz hale getirmenin başka bir yolunu geliştirildiğini belirtti.

"'TERÖRİST' DİYEREK TUTUKLAMAK TERCİH EDİLİYOR"

Mavioğlu "Son dönemde gazetecilere 'terörist' diyerek, tutuklamayı tercih ettiler. Aynı şey Odatv davasında da gerçekleşti. İddianameleri açıp okuduğunuzda, aklı başında, okuma yazması olan herhangi bir kişinin bu gazetecilerin, gazetecilik faaliyetleri nedeni ile tutuklandığı konusunda herhangi bir şüphesi olmaz" diye konuştu.

Mavioğlu, hükümetin ısrarla "Bunlar gazeteci değil, bunlar teröristler. Zaten yargılandıkları davalar da terör davaları" demagojisi yaptığını söyledi.

"HÜKÜMETİN KIRMIZI ÇİZGİLERİNE RİAYET ETMEMEK GEREK"

Mavioğlu, hükümetin istemediği bir noktada olmanın getirdiği zararları belirtirken, bu 'istenmeyen noktalar'ın sayısının ise son yıllarda daha çok arttığına dikkati çekti ve hükümetin "kırmızı çizgilerinin" çok daha koyu çizilmiş bir halde toplumun önüne konduğunu söyledi.

Dışarıdaki muhalif gazetecilere düşen tek işin ise bu "kırmızı çizgilere" riayet etmemek olduğunu kaydeden Mavioğlu, "İtaat etmedikleri için bu insanlar tutuklanıyorsa, bu şartlar altında itaat etmemek onurlu bir davranış olur. Ki onlara destek vermenin en sağlam yolu da o itaatsiz çizgiyi sürdürmekten geçiyor" değerlendirmesini yaptı. (yuksekovahaber)