Fethullah Gülen cemaatinin kanallarından olan ve genelde Gülen'in konuşmalarına yer veren Mehtap TV ekranlarının 'liberal yüzü' olan 'Akıl Defteri'ne hükümet ve hükümet medyasına dönük eleştiriler damga vurdu. Mehmet Altan, Star yazarı Eser Karakaş ve Zaman yazarı Şahin Alpay'ın hazırladığı programda 'yandaş medya' eleştirilerinden geçilmedi.

Şahin Alpay, hükümeti detekleyen medyanın 'silahşörlük' yaparak eski düzeni sürdürdüğünü söylerken AKP'yi eleştirdi:

"Medya patronları gazetecilik yapmak yerine hükümete karşı kullanıyorlardı. Bu durum AKP iktidarında ne kadar değişti? Bu konuda soru işaretleri var. AKP daha önce medyanın kendisine bir silah olarak kullanmasına karşılık basında editoryal bir özgürlük sağlayacağına medyada kendisinden yana silahşörler yarattı. Medyanın hükümetlerin kontrolünde olması noktasında değişen fazla bir şey yok. Taraf gazetesi olmasa bugün Türkiye'de ne olup bittiğini doğru düzgün takip etmenin bir yolu yok..."

Mehmet Altan ise hükümeti destekleyen medyanın finansal kaynaklarına dikkat çekerek son günlerde sık sık dile getirdiği eleştirileri yineledi, hükümeti topa tuttu:

"Bir gazetede tiraj yoksa patron açısından zarar vardır demektir. Eğer halkın ihtiyaçları üzerinden değil de siyasi propaganda üzerinden yayın yapıyor, siyasi bir mekanizmayla ilan toplayarak finans sağlarsanız özgür bir basının önemi de gözden kaçacaktır. Burada yapısal sorunlar var. Eğer finansal kaynağın siyasi iktidara dayalı bir mekanizmaysa onun ihtiyaçlarını gözetirsin başka bir şeye bakmazsın." (GAZETECİLER.COM)