Fransız Le Figaro gazetesi, Suriye Kürdistanı’nda (Batı Kürdistan-Rojava) yaşanan gelişmelere “Kurtarılmış Kürdistan’a yolculuk” başlığı altında geniş bir şekilde yer verdi.  Kaşif ve yazar Patrice Franceshi’nin bu haberi, Le Figaro Magazine ekinde yayınlandı.

Yazıda, Esad yanlısı ve karşıtları arasındaki bir iç savaşla yırtılan ülkede Batı Kürdistan bir ‘barış havzası’ olarak nitelendirilirken, bu bölgenin demokrasinin eksenleri üzerine oturan bir sistemle inşa edildiğine dikkat çekildi; dini azınlıkların korunması ve askeri orduya kadar varan kadın erkek eşitliğine işaret edildi.

Franceschi, yazısında, Kürtlerin Batı Kürdistan’da “üçüncü yolu” tecrübe etmekte olduğunu ifade ederken, “Suriye Kürdistanı’na yolculuk, başka bir gezegene gitmek gibidir: tüm etrafında savaş ve umutsuzluk varken, burada, Türkiye ve Irak sınırı boyunca barış var” ifadelerini kullandı.

Haberde ayrıca, Hristiyanların Batı Kürdistan’da artan sayısına dikkat çekilirken, İslamcılardan kaçtıkları ve Kürt gerillalarının kendileri için sığınak oldukları kaydediliyor.

Başar El Esad’dan uzakta Kürtlerin “azınlıkların korunması ve kadın erkek eşitliğine dayanan demokrasinin eksenleri üzerine oturan özerk bir bölge inşa etmekte olduğunu” yazan Franceshi, ordu dahil kadınların her yerde olduğunun altını çiziyor.

Franceshi’ye göre Batı Kürdistan’a bu yolculuk “şaşkınlığın yolculuğu” oldu.  Kürtlerin “batı demokrasilerinin tek doğal ittifakı olduğunu keşfeden” Franceschi, Kürtlerin ayrıca “Ortadoğu nükleer reaktöründe istikrarın da tek faktörü” olduğu tespitini yapıyor. Yazar, buna rağmen Kürtlerin Batılılar tarafından görmezlikten gelinmesini de eleştiriyor.  Franceshi, Kürtleri bölgede radikal İslamcılığın yayılmasına karşı duran kalelerden biri olarak sunuyor.

FRANCE INFO RADYOSU DA YAZIYI YORUMLADI

France Info radyosu da Le Figaro Magazine’deki bu haberi şöyle yorumluyor:

“İlk kez, durumdaki sansasyonellik savaş görüntüleri, yani Suriye iç savaşının ve her gün televizyon ve basında görülen vahşetin görüntülerinde yaşanmıyor, hayır sansasyonel olan, neredeyse kaosa bu kadar yakınken kendi inanılmaz sıradanlığındaki barış görüntüsüdür. Kürtlerin kendisi özgürleşme ve kendi kendilerini yönetmeye şaşıranların başında geliyor. Bir marifeti başardılar: iktidarı aldıklarında kendi iç savaşlarından kaçınmayı.” (ANF)