İlk Kürtçe gazete olan “Kürdistan” 115 yıl önce bugün Kahire’de yayın hayatına başladı. Bedirhanzadeler olarak bilinen Mikdad Midhat Bedirhan ile Abdurrahman Bedirhan’ın 1898’den 1902’ye kadar çıkardığı gazete toplam 31 sayı çıktı. 

Tarihçi Ayşe Hür Taraf Gazetesi’nde yayımlanan 10 Nisan 2011 tarihli yazısında, Kürdistan’ın ilk nüshasının Fransızca ekinde Mikdad Midhat Bedirhan’ın gazetenin amacını şu şekilde yazdığını aktarıyor: 

“Günümüzde artık dünyada meydana gelen her türlü olayı gazeteler yazmakta. Birçok şeyi gazetelerden öğrenmekteyiz. Fakat ne yazık ki o kadar cesur, yiğit ve mert olan Kürtler böyle bir şeyden mahrumdurlar. Ben de siz Kürtleri dünyadaki gelişmelerden haberdar etmek, ilim ve marifetin yollarını göstermek, Kürtçe okuma yazmaya teşvik etmek için bu gazeteyi çıkarıyorum.” 

Kürdistan gazetesi, yayın hayatında önce Kahire’de, sonra Londra, Flkstone ve Cenevre’e basıldı. Hür’ün aktarımına göre gazete Abdülhamit rejimine muhalefeti nedeniyle Diyarbakır başta olmak üzere pek çok şehirde yasaklandı.

Kürdistan Gazetesi’nin tarihi Mardin Artuklu Üniversitesi'nden Mehmet Malmisanıj tarafından "İlk Kürt Gazetesi Kürdistan'ı Yayımlayan Abdurrahman Bedirhan (1868-1936)" başlığıyla Vate Yayınları’ndan yayımlandı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Basın Komisyonu da yaptığı yazılı açıklamayla “115 yıl önce Kürt halkının sesi ve soluğu olma iddiası ile yola çıkan Kürdistan Gazetesi’nin kuruluşu başta Kürt gazetecileri ve basın emekçileri olmak üzere bütün Kürtlere kutlu olsun” dedi. (Bianet)