Bakırköy 8. Hukuk Mahkemesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın,  “Topbaş’ın çiftliği derede ve kaçak” ve “Topbaş’ın ortakları kaçaktan yargıda” başlıklı iki haber nedeniyle Çağdaş Tuzla haber sitesinden gazeteci Halil Özen ile Birgün gazetesi ve sorumlu müdürü İbrahim Çeşmecioğlu hakkında açtığı toplam 40 bin TL’lik tazminat davasını reddetti.

Bianet'ten Erol Önderoğlu'nun haberine göre; mahkemenin 21 Mart’ta aldığı ancak henüz ortaya çıkan kararın gerekçesinde, “Basın özgürlüğü ile kişilik değerlerinin karşı karşıya geldiği durumlarda temel ölçüt kamu yararıdır. Dava konusu haberlerde kamu yararı mevcut olup, haber içeriği itibariyle davacının kişilik haklarına, ve itibarına yönelik ibareler yoktur..Dava konusu haber somut delillere dayanılarak yazılmıştır” denildi

8 ve 13 Eylül 2009 tarihlerinde yer verilen haberlerde, Topbaş’ın kuzenlerine ait Saray Çiftliği’nin Ömerli Su Havzası’nda bulunduğu ve kaçak olduğu, bu çiftlikte Topbaş Ailesi’ne ait Saray Muhallebicisi restoranları için hammadde üretildiği, kuzenlerinin de kaçak inşaattan yargılandığı konusuna yer verilmişti.

NE OLMUŞTU?

2009 yılında İstanbul’da yaşanan sel sonucu, Ayamama gibi bazı dereler taşmış, 31 kişi hayatını kaybetmişti. Kadir Topbaş da, “Ayamama deresinin hat yatağını işgal eden ne varsa yıkıp geçeceğiz. Bütün dere yataklarını yeniden açacağız. Belki acımasız olacağız” demişti.

Bu açıklamasının ardından, Topbaş Ailesi’ne ait Saray Muhallebicilerine ham madde üreten, kuzenlerine ait “Saray Çiftliği”nin dere yatağında bulunduğu ve kaçak olduğu haberleştirilmiş, haberde “Bu dereleri işgal eden binaları yıkarken Değirmen Deresi hat yatağını işgal eden Saray Çiftliği’ni de yıkacak mısınız” diye sorulmuştu.