Sansür yetkisi artırılan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) rektörü Prof. Mehmet Karaca’nın girişimiyle gazeteci Ezgi Başaran'ın yazısına erişim yasağı getirdi.

Radikal.com.tr sitesi yazarı Başaran’ın “Dingoların bilim dünyasında acıklı haberler” başlıklı 30 Eylül 2014 tarihli yazısı mahkeme kararı olmaksızın engellendi.

Olayı Twitter hesabından duyuran Ezgi Başaran, tepkisini “TİB'e olağanüstü yetkiler veren internet yasasının ilk mağdurlarından biriyim. İtü rektörü 24 saatliğine yazıma erişimi durdurmuş. Bravo.” sözleriyle duyurdu.

“Yasanın halinden mi başlamalı, bu yasağı kullanarak eleştiriye 'cvp' veren kişinin bir üni. rektörü olmasındaki ironiden mi?!”

“Bu devirde erişmi 'bi yere kadar' kaldırabilirsiniz. O yer de sizin zihniyetinizin gidebildiği kadardır. Bunu anlayamadılar. Çok garip.”

“Son durum: Yazıya VPN dışında bir araçla girilemiyor, İTÜ rektörü yazıya erişimi süresiz olarak engelletmiş dostlar”...

Başaran ayrıca radikal.com.tr'de konuyla ilgili bir de yazı kaleme aldı. "Bir üniversite rektörü düşünün ki yazımı engelletsin!" başlıklı yazısında "Sayın İTÜ Rektörü Mehmet Karaca sayenizde, "Dingo'ların bilim dünyası" ile ilgili müthiş bir 'farkındalık' yaratıldı. Bunu Radikal bile tek başına yapamazdı, teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

Sitenin yazarı Ezgi Başaran’ın 30 Eylül’de kaleme aldığı eleştirel yazı, Türkiye’deki belli başlı üniversitelerin yöneticilerinin yetkinsiz oluşları ve iktidara yakınlaşmaları nedeniyle içinin boşalmasını sert şekilde eleştiriyordu. Yazıda İdare Mahkemesi kararına rağmen iki araştırma görevlisinin İTÜ’deki görevlerine iade edilmemesi de söz konusu ediliyordu.