Tutuklu bulunan Şebnem Korur Fincancı ve Erol Önderoğlu`nun tahliye kararlarının duyulmasından dakikalar önce, üç aydının tutuklanması İsviçre`nin Bern kentinde Uluslararası Af Örgütü ve Sınır Tanımayan Gazeteciler`in ortak düzenlediği bir gösteriyle protesto edildi.

Saat 12:15`te Casinoplatz`da başlayan eylemde Uluslararası Af Örgütü adına Reto Rufer, Sınır Tanımayan Gazeteciler adına Bettina Büsser bir konuşma yaptılar.



Konuşmasına İstanbul`daki IŞİD saldırılarını kınayarak başlayan Reto Rufer “Biz sivil insanlara yönelik her türlü şiddeti kimden geldiğine bakmaksızın mahkum ediyoruz“ dedi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu`nun daha bir ay önce Uluslararası Af Örgütü`nün daveti üzerine İsviçre`ye geldiğini belirten Rufer konuşmasına şöyle devam etti:

“Mükemmel, esprili, nazik ve nadir bulunan insanlardan biriydi Erol. Zürih, Cenevre ve Basel`de katıldığı programlarda Türkiye`de gittikçe artan baskıları ve düşünceyi ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasını anlattı.“



Eylemde Sınır Tanımayan Gazeteciler adına konuşan Bettina Büsser, tutuklanan üç aydın hakkında açılan davadaki suçlamaların absürdlüğüne dikkat çekti: “Onların tutuklanmalarına neden olan ağır suçları bağımsız Kürt Gazetesi Özgür Gündem`le dayanışmak için, diğer 40 aydın gibi, bu gazetenin genel yayın yönetmenliğini bir günlüğüne sembolik olarak üstlenmekti.“

Daha sonra tekrar söz alan Reto Rufer bütün bu yaşananların, özellikle de yargıdaki bozulmanın  diktatörlüğe giden yolun meknizmasını kurduğunu belirtti.



Katılımcıların Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin`in fotoğraflarını taşıdıkları  protesto eylemi, dayanışma çağrıları ve bu aydınlara gönderilecek olan ortak mesajın imzaya açılmasıyla sona erdi. (Ş. Murat Özten / Demokrat Haber İsviçre)