İsveç’in Örebro kentinde çalışma yürüten “Pen2Pen Uluslararası Gazeteci Komitesi” Polis-Cemaat ilişkisini ele aldığı yayımlanmamış kitabı nedeniyle 1 yılı aşkın tutuklu kalan Gazeteci-Yazar Ahmet Şık’a “İfade Özgürlüğü Ödülü” verdi.

3 Mayıs Dünya Basın Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Komite, dünyanın birçok ülkesinde basın ve ifade özgürlüğünün baskı ve tehdit altında olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de ifade özgürlüğü konusunda ciddi ihlaller yaşandığına dikkat çeken Komite, mesleklerini icra ettikleri için gazetecilerin tutuklandığı, ama tüm bunlara karşı gerçekleri açıklamaya devam eden gazeteciler olduğu belirtti.

ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Ahmet Şık’ın bu gazetecilerden biri olduğu belirtilen açıklamada, Şık’ın Türk polisinin dinci bir grupla olan ilişkilerini açığa çıkaran bir kitap üzerinde çalıştığı için tutuklandığı, serbest bırakıldığı gün savcı, polis ve hakimleri eleştiren bir açıklama yaptığı için hakkında dava açıldığı vurgulandı.

Memura hakaretten yargılanan ve ölümle tehdit edilen Ahmet Şık’ın “Baskı ve tehditlere rağmen gazeteciliğin gereğini yerine getirmeye ve ifade özgürlüğünü cesurca savunmaya devam ettiği” için ödüle layık görüldüğü belirtiliyor.

"ÖDÜL VERİLMESİNE HEM SEVİNDİM, HEM DE ÜZÜLDÜM"

Şık “Pen2Pen Uluslararası Gazeteci Komitesi” ne yollandığı teşekkür mektubunda, ödüle layık görülmesine hem sevindiğini hem de üzüldüğünü kaydetti. Kendisine ödül verilmesinin mesleğini layıkıyla yaptığının bir kanıtı olduğu için memnuniyet, ama Türkiye’den birine ödül verilmesinin ülkesinde hala ifade özgürlüğü sorunu olduğunu göstermesinden üzüntü duyduğunu ifade ediyor.

6 Mayıs akşamı da ödülün verilmesi dolayısıyla Örebro Üniversitesi’nde bir tören düzenlenecek. Şık’ın telefon aracılığıyla katılacağı konferansa Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EJF) Başkanı Arne König de bir konuşma yapacak. (ANF)