Hükümetin OHAL’e dayanarak çıkardığı kanun hükmünde kararnameyle (KHK) çalıştıkları kurumları kapatılan işsiz gazetecilerin işsizlik ödeneği kesildi.

Karara tepki gösteren Hayatın Sesi Televizyonu eski çalışanı Rıza Doğan “KHK’yle çıkarılmış gibi gösterildik” dedi.

Evrensel’den Fırat Turgut’un haberine göre, KHK’yle 27 Eylül 2016 tarihinde kapatılma kararı alınan televizyonlar arasında yer alan Hayatın Sesi Televizyonu çalışanları, kurumun kapatılmasıyla işsiz kaldı. Gazeteciler bunun üzerine hak ettikleri işsizlik ödeneği için başvuruda bulundu. Başvuruları onaylanan gazeteciler iki ay işsizlik ödeneği aldı. 3 Aralık tarihinde ise gazetecilere “Ödenek başvurunuz üzerine güncelleme yapılmıştır” şeklinde bir mesaj geldi. SGK iki ay işsizlik ödeneği verdiği gazetecilerden, aldıkları ödenekleri geri istedi.

ÇIKIŞ KODUNUZ DEĞİŞTİ!

Gelen mesaj üzerine İŞKUR’a başvurduğunu söyleyen Hayatın Sesi Televizyonu çalışanı Rıza Doğan, “Ekimin 4’ünde işyerimiz mühürlendi ve işten çıkarıldık. İşveren tarafından çıkarıldığımız için işsizlik ödeneği almaya hak kazandık. Yaptığımız başvurulara olumlu cevap geldi. Ekim ve kasım aylarında ödenek aldık” dedi.

Daha sonra kendilerine mesaj gönderildiğini anlatan Doğan şöyle devam etti: “Bunun üzerine İŞKUR’a gittik. ‘Çıkış kodunuz değiştiği için işsizlik ödeneğiniz kesilmiştir. SGK’ye yazılı başvuruda bulunduk. Oradan gelen cevaba göre size işsizlik ödeneği verip vermeyeceğimizi belirleyeceğiz. Bunu size mesajla duyuracağız’ denildi.”

FAİZİYLE BİRLİKTE GERİ İSTENİYOR

Bunun üzerine SGK’ye başvurduğunu söyleyen Doğan “SGK’de işten çıkarıldığım tarihin değiştirildiğini öğrendim. İşveren bizi 4 Ekim’de çıkarmıştı. SGK de o çıkışları iptal edip çıkış tarihimizi geriye çekmiş. Ve çıkış kodumuzu da değiştirmiş. RTÜK’ün 27 Eylül’de aldığı karar doğrultusunda madde 36’dan bizi çıkarmışlar. Yani işveren tarafından değil KHK’yle çıkarılmış gibi gösterildik. Bu nedenle SGK’den de ‘İşsizlik ödeneği alamazsınız’ dediler.”

Verilen ücretleri de yasal faiziyle birlikte geri istediklerini belirten Doğan, “Faiz kısmına itiraz ettiğimizde, ‘Onu araştırıp kim hatalıysa ondan isteyeceğiz’ dediler. Bu kurumlardan gelecek sonuçlara göre yasal başvurularımızı yapacağız” dedi. Hayatın Sesi Televizyonu Program Yapımcısı Ayşen Güven de “Hükümetin çıkarmış olduğu KHK’lerle çalıştığımız kurum kapandı ve işsiz kaldık. Sonrasında işsizlik ödeneği için başvurduk ve iki ödemeden sonra kesildi. Bizim onca senelik emeğimizle hak ettiğimiz ücret keyfi bir şekilde kesildi” şeklinde tepki gösterdi.