İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'la "ateşkes"i kendi başarısı olarak lanse etti. İsrail basını ise, 8 gün süren savaşın galibi olarak Hamas ve Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'yi ilan etti.

Gazze Şeridi'ne "Savunma Sütun"u operasyonu adıyla 8 gün boyunca saldırılar düzenlendi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da, Hamas'la yapılan ateşkesi siyasi kariyerinin en önemli başarısı olarak gösterdiği söyleniyor.

Ancak İsrail basını, Netanyahu'dan farklı düşünüyor. İsrail basınında yer alan haberlerde, 8 gün süren savaşın galibi olarak Hamas ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi gösteriliyor.

JERUSALEM POST NETANYAHU'YU ELEŞTİRDİ

Netanyahu'nun ateşkesi kişisel başarısı olarak ilan etmesini değerlendiren Jerusalem Post gazetesi, "İsrail savaşı kazandı çünkü çok parlak bir Başbakan'ı vardı. Bundan dolayı 22 Ocak'taki seçimlerde halk oyunu ona vermeli. Askeri operasyon bitti, şimdi seçim savaşı başladı" sözleriyle Netanyahu'ya eleştirilerde bulundu. 

HAARETZ GAZETESİ OPERASYONUN GALİBİNİ MURSİ OLARAK İLAN ETTİ

İsrail'de muhalif kanatta yer alan Haaretz gazetesinin köşe yazarlarından Anschel Pfeffer, Gazze'ye yapılan son operasyonun galibinin Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi olduğunu söyledi.

Pfeffer, "Mısır'ın Batılı müttefikleri, Müslüman Kardeşler mensubu Muhammed Mursi cumhurbaşkanı seçildiğinde kuşkuyla yaklaşmışlardı. Ancak Mursi bu krizin çözümündeki performansıyla bundan böyle bölgede önemli bir ağırlığa sahip devlet adamı olacağını gösterdi" dedi.

 Haaretz'in köşe yazarı Pfeffer, Mursi'nin "bölgesel bir lider" konumuna yükselmesine örnek olarak ise, Obama'nın Mısır Cumhurbaşkanı'nı bir gün içinde 3 defa telefonla aramasını gösterdi.

LİEBERMAN BİLE MURSİ'YE TEŞEKKÜR ETMEK ZORUNDA KALDI

Pfeffer, sertlik yanlısı İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın bile, "ateşkes" katkılarından dolayı Mursi'ye teşekkür etmek zorunda kaldığını belirtti.

JEDIOTH AHRONOT DA NETANYAHU'YU ELEŞTİRDİ

Jedioth Ahronot gazetesinden Şimon Schiffer de, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 3 yıllık iktidarı boyunca, Mahmud Abbas gibi Filistin'in güçlü liderlerini görmezden geldiğini, bu durumun ise Hamas'a yaradığını iddia etti.

Schiffer, Hamas'ın Ortadoğu'da siyasi bir aktör konumuna yükselmesinde, Netanyahu'nun önemli bir rolü olduğunu savundu.