NTV’yle yolları tartışmalı şekilde ayrılan ve ne yapacağı merakla beklenen Banu Güven’in sessizliği çok uzun sürmedi.

Güven, kendi sitesinde İsmail Beşikçi ile gündeme ilişkin yaptığı söyleşisini yayınladı:

İşte o söyleşi:


BDP meclise gitmeli, İmralı ve Kandil BDP’yi dinlemeli

Türkiye’de ifade özgürlüğü ve Kürt sorunu deyince adının ilk sıralarda anılmaması mümkün değil. Bir toplumbilimci olarak, Kürt sorunuyla ilgili gördüğü gerçekleri söylemekten vazgeçmedi, bu yüzden hayatının 17 yıl 2 ayını hapiste geçirdi.

Son olarak, bir konuşması nedeniyle verilen 15 aylık ceza onanırsa, yine cezaevine girebilir.

17 Eylül 2011 Cumartesi akşamı Ankara’da yaptığımız söyleşinin sonunda bu ihtimalden söz ettiğimizde yine tatlı tatlı güldü, ‘olabilir’ dedi. Küçük bir kamera ve tripod ile kaydettiğim, sonra da teknik konulardaki üstün becerim nedeniyle bir hafta kadar beklettiğim bu söyleşide, İsmail Beşikçi ile Kürt sorununu, temelinde ne yattığını, demokratik özerklik kavramını, çözüm arayışını, BDP’yi, Öcalan’ı, PKK’yı konuştuk.

İsmail Beşikçi ‘Türkiye sınırları içinde bir çözüm aranıyorsa, BDP meclise gitmeli’ diyor. Beşikçi Hoca’ya göre, ‘çözüm sürecinde söz sahibi BDP olmalı. BDP Kandil’i denetleyebilmeli, talimat almamalı. Kandil ve İmralı BDP’yi dinlemeli’ diyor.

Beşikçi, Öcalan’ın ev hapsine alınması talebiyle ilgili de farklı bir yaklaşıma sahip. Beşikçi’nin ‘demokratik özerklik’ kavramıyla da ilgili şerhi var. Hoca’ya göre ‘demokratik özerklik’ yerine doğrudan bölgesel özerklik konuşulmalı.

Bunlar ve daha fazlası İsmail Beşikçi ile (mütevazı imkanlar dahilinde) yaptığımız bu söyleşide. 

banuguven.com / BANU GÜVEN

(Aşağıdan izleyebilirsiniz)