Henüz yedi yıl önce internet haberciliğine adım atan Huffington Post, medya dünyasına kazandırdığı yenilikçi, hırslı ve tecrübeye dayanan bakış açısıyla Pulitzer Ödülü'nü kazanmayı başardı.

 

Huffington Post sitesinin kıdemli savaş muhabiri David Wood, cephede yaralanan askerleri ve ailelerini konu aldığı 10 bölümlük Beyond the Battlefield (Cephenin Ötesinde) adlı belgeseliyle internet haberciliğinde Pulitzer Ödülü’ne layık görülen ilk gazeteci oldu.

 

Ulusal Habercilik alanında ödüle layık görülen Wood, yedi yıldan bu yana sadece internette yayım yapan HuffPost adına çok büyük bir başarıya imza atarken, internet haberciliğinin de basın dünyasında ne kadar önemli bir noktaya geldiğine dikkat çekti.

 

HuffPost, Pulitzer Ödülü’nün kazanılması üzerine, “Çok mutlu ve gururluyuz. Bu ödül hem David’in bir amaca hizmet eden gazeteciliğine hem de HuffPost’un ulusal alanda olduğu kadar insan hayatına olan ilgisini de ortaya koyuyor” açıklamasını yaptı.

 

Wood, internet haberciliğinde ve Pulitzer Ödülleri tarihinde bir ilk olan çalışması için, “Askerleri sıhhıye helikopterlerine taşınırken görüyoruz. Ancak  cephede gösterdikleri fedakarlığın ardından onlara ne olduğunu bilmiyoruz” demişti.

 

“MİNNETTARIZ”
HuffPost Medya Grubu’nun Başkanı Arianna Huffington ise “En başından beri, HuffPost’un editoryal felsefesinin temel direklerinden biri haberlerimizde yer alan veri ve istatistiklere insanın kendisini eklemek ve milyonlarca Amerikalıyı acı çeken yüzlere götürmekti. Wood’un onlarca yıllık tecrübesine, internet gazeteciliğinin güçlenmesine ve kazandığımız bu ödüle minnettarız” dedi. 

 

66 yaşındaki David Wood, gazetecilik kariyerine 1970 yılında Illinois eyaletinde Pioneer Press medya grubunda başladı. Time dergisi için Afrika’daki gerilla çatışmalarını 1977 yılında takip etmeye başlayan Wood, derginin Nairobi bürosu şefliğine getirildi.  Askeri, ulusal güvenlik ve dış ilişkiler alanında habercilik yapan Wood, Washington Star, Los Angeles Times, Newhouse News Service, Baltimore Sun ve AOL basın grubunun PoliticsDaily sitesi için haberler hazırladı.

 

Wood, kariyeri boyunca Avrupa, Afrika, Asya, Ortadoğu ve Orta Amerika’da yaşanan çatışmaları haberleştirdi. Geçmişte Pulitzer finalisti olmayı başaran Wood, son yıllarda Irak ve Afganistan savaşlarındaki haberleriyle öne çıkıyordu. Wood, HuffPost’a 2011’in başında katıldı.

David Wood.


“HIRSLI GAZETECİK ÖRNEĞİ”
American Journalism Review dergisinin genel yayın yönetmeni Rem Rieder, Wood’un kazandığı ödülün “HuffPost’un evriminde büyük bir başarı olduğunu” ifade etti. Rieder, “HuffPost sahip olduğu birikimi sadece genç ve yetenekli muhabirlerle değil, Wood gibi kıdemli isimlerle ortaya çıkarmayı başarıyor. Hırslı çalışmanın en iyi örneklerini sergiliyorlar” dedi.

 

Küresel medyada yeni belirmeye başlayan yüzleri ödüllendiren Pulitzer kurulu, ProPublica ve PolitiFact gibi basın odaları ve basın örgütlerine onur ödülleri sunmuştu. Beş yıllık bir geçmişi olan Politico sitesi ve gazetesi de, dün açıklanan ödüllerde muhabiri Matt Wuerker’in karikatürleriyle ödül kazandı.

 

“HERKES HUFF POST’U ÖRNEK ALIYOR”
New York Üniversitesi’nden Profesör Jay Rosen, “Günümüz haberciliği sembolik bir geçiş noktası olarak okunacak... Gelinen nokta HuffPost’un muhabirler almaya başladığı günlerden sadece birkaç yıl sonrasını gösteriyor” dedi.

 

Huffington Post, kadrosunu kurarken Dan Froomkin (Washington Post), Howard Fineman (Newsweek dergisi), ve Peter Goodman (The New York Times) gibi kıdemli isimlere yer vermeye dikkat etmişti.

 

Rosen, “Efsanevi medya kuruluşları da HuffPost’un yaptıklarını yapmaya başlıyor. HuffPost teknolojiye, blog haberciliğe, yoruma ve opaylaşıma büyük önem verdi. Asıl tanık olduğumuz, HuffPost, Washington Post, New York Times’ın giderek birbirine benziyor olması. Eski ve yeni medya giderek daha demode terimler haline gelmeye başladı” dedi.  (ntvmsnbc)