İnsan Hakları İzleme Örgütü ((Human Rights Watch/HRW), Türkiye’de Olağanüstü Hal (OHAL) sonrası çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile muhalif 23 televizyon ve radyonun kapatılmasına ilişkin bir mesaj yayınladı.

HRW, açıklamasında özellikle güncel olaylara odaklı 8 televizyon kanalının kapatılmasını “Türkiye’de eleştirel habercilik yapmanın sonu” olarak yorumladı.
Açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hükümetin OHAL adı altında medyaya yönelik sansür dayatmasının Türkiye’nin “milli güvenlik” gerekçesiyle meşru sınırlama hakkını aştığı ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiği ifade edildi.

'OHAL’İN FIRSATA ÇEVRİLMESİ ENDİŞESİ'  

Hükümetin 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgisi olmayan muhalifleri susturmak için OHAL’i fırsata çevirmesinden duydukları endişeyi paylaşan HRW Türkiye direktörü Emma Sinclair-Webb, açıklamada şunları kaydetti:

Kürt, Alevi ve muhalif partileri destekleyen radyo ve televizyon kanallarının kapatılması, eski günlere geri dönüldüğünü ve hükümetin kendi dışındaki televizyon ve radyolardan haber geçilmesini istemediğini gösteriyor.”

Ekranı karartılan kanallar arasında bulunan İMC TV’nin TÜRKSAT uydusundan daha önce düşürüldüğünü hatırlatan Sinclair-Webb, şöyle devam etti:
“İMC TV, Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve güneydoğudaki çatışmalarla ilgili haberleri gösteren en önemli televizyon kanallarından biri olarak önemli bir rol oynamıştır. Medyaya dönük bu sansür, Türkiye’deki kritik gelişmeler hakkında kamuoyunu doğru habere ulaşmaktan mahrum bırakmaktır.”

KAYNAK: gazetekarinca.com