Şırnak’ın İdil ilçesinde 44 gün süren sokağa çıkma yasağı ve operasyonların 12'nci gününde haber takibi için ilçede bulunan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirleri Ferzen Çatak ve Mahmut Ruvanas ile Azadiya Welat muhabiri Kadri Esen'in bulunduğu eve baskın yapılmıştı. Yapılan aramanın ardından gözaltına alınan muhabirler, serbest bırakıldıktan sonra ilçe dışına çıkarılmıştı.

DİHA’nın haberine göre; Emniyet’in hazırladığı dosya kapsamında DİHA muhabirleri Ferzen Çatak ve Mahmut Ruvanas ile Azadiya Welat muhabiri Kadri Esen hakkında "Kamu görevlilerinin kimliklerinin ifşa edilmesini ele alan Terörle Mücadele Kanunu (TMK-6) ve yardım yataklık" iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma açıldı.

Gözaltına alınan muhabirlere ait fotoğraf makinesi ve kameralara "kopyası alınacak" gerekçesi ile el koyan polislerin olayın üzerinden bir ay geçmesine rağmen ekipmanlar ile ilgili bir işlem yapmadığı bu sebeple "kopyası alınıp teslim edilmesi" gereken ekipmanların iadesinin de yapılmadığı belirtildi.