Demokrat Haber İstanbul

 

Tepkiler üzerine Biomen'in Hitler'li şampuan reklamı yayından kaldırılmıştı. Reklamı hazırlayan M.A.R.K.A. Ajans Başkanı Hulusi Derici, "Musevi toplumunun hassasiyetini göz önüne alarak reklamın yayınına son verdik" demişti.

 

Hitler’li reklam, sosyal medyada ‘ırkçılık’ üzerinden tartışmalara neden olduğu kadar “Erkeksen Biomen kullanırsın” sloganıyla da cinsiyet ayrımcılığı yapmakla suçlandı.

 

REKLAMCILAR DERNEĞİ'NDEN İHRAÇ GELDİ

Reklamcılar Derneği'nin Biomen reklamları sonrasında M.A.R.K.A reklam ajansı hakkında başlattığı soruşturma da sonuçlandı. Yönetim Kurulu’nun oy birliğiyle aldığı karar ile M.A.R.K.A dernekten ihraç edildi.

 

Reklamcılar Derneği bu kararını üyelerine şu şekilde duyurdu:

 

“Üyemiz M.A.R.K.A İletişim Hizmetleri hakkında açılan disiplin soruşturması kapsamında 2 Nisan 2012 tarihli Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu’nca alınan kararın paylaşımına ilişkindir.

 

M.A.R.K.A. İletişim Hizmetleri’nin BIOTA Bitkisel Kozmetik Laboratuarları A.Ş. için hazırlamış olduğu BİOMEN Erkek Şampuanı - Hitler reklam filmi, açılan disiplin soruşturması çerçevesinde ilgili kurullarımızca incelenmiş, yazılı savunma değerlendirilmiştir;

 

-30 Mart 2012 tarihli Disiplin Kurulu, üyeliğin sona erdirilmesi yolunda görüş vermiştir.

 

-02 Nisan 2012 tarihinde toplanan Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu ise şu kararı almıştır, “16 Mart 2012 tarihinde yayınlanmaya başlayan, yurtiçi ve yurtdışı medyada, kamuoyunda büyük tepkiyle karşılanan Hitler başlıklı BİOMEN Erkek Şampuanı reklam filminin yaratıcısı ve üyemiz M.A.R.K.A. İletişim Hizmetleri’nin hem filmini, hem de yayın sonrası yaptığı açıklamalarda değindiği yaratıcılık anlayışını Reklamcılar Derneği’nin tüzük ve etik kodlarına aykırı görmekteyiz.

 

Wenice Çocuk İstismarına Son adlı ajansınızca üretilen kampanya ile ilgili olarak 3 Kasım 2011 tarihinda tarafınıza verilen ilk uyarı; sonrasında BİOMEN Erkek Şampuanı reklam filmi ile ilgili olarak Derneğimizin kurucusu ve üyesi olduğu Reklam Özdenetim Kurulu’nun 28 Mart 2012 tarihli kararı göz önünde bulundurularak, tüzüğün Madde 3/ç bendi ve Madde 7/a bendi gereğince, 30 Mart 2012 tarih ve 12/02.04/092 sayılı Disiplin Kurulu’nun görüşüyle, M.A.R.K.A. İletişim Hizmetleri’nin Reklamcılar Derneği üyeliğinden çıkarılmasına oy birliğiyle karar vermiş bulunmaktayız”