Milliyet gazetesinin “Öcalan destekli partinin tartışmalı aday toplantısı” başlıklı haberi HDP tarafından tekzip edildi. HDP haberde kullanılan dil için “kışkırtıcı” derken, bunun gazetecilik değil “ihbarcılık” olduğunu belirtti.

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Saruhan Uluç yaptığı açıklamada, 13 Ocak tarihli, ‘Öcalan destekli partinin tartışmalı aday toplantısı’ başlıklı ve Aydın Hasan imzalı Milliyet İnternet Gazetesi’nde çıkan haberi tekzip etti.

Haberin “içeriği ve üslubu açısından son derece talihsiz” olduğunu belirten HDP, “Hem iftira atılıyor, hem kışkırtıcı bir dil kullanılıyor hem de gazetecilik değil ihbarcılık yapılıyor. Bu haber ile hem bir meslek odası hem de partimiz hedef alınıyor” tepkisinde bulundu.

Parlamentoda 4 vekil ile temsil edilen HDP’nin barış ve çözüm mücadelesini birinci mesele olarak ilan ettiğini ve bu çalışmalarını açıkça sürdürdüğünü ifade eden Uluç, “Halkların Demokratik Partisi, Kürt siyasal hareketi ile Türkiye demokrasi, barış ve emek güçlerini ortak politika zeminlerinde buluşturmak amacıyla örgütlenen ve faaliyet sürdüren bir partidir” diye hatırlattı.

Uluç, “Milliyet İnternet Gazetesi’nde, bu çalışmaları bir suçmuş gibi anlatarak HDP’yi yıpratma çabaları anlamsızdır ve sonuçsuz kalacaktır” vurgusunda bulundu.

ANF'nin yer verdiği açıklamada devamla şunlar ifade edildi:

“HDP’nin 2014 Yerel Seçimleri için 59 ildeki adaylarını tanıtacağı 17 Ocak tarihli toplantıyı kriminalize etme ve engelleme çabaları da boştur. HDP, aday tanıtım toplantısını yapacağı salonu bir meslek kuruluşu olan İMO’dan bedel karşılığı kiralamıştır. Hukuki olmayan hiç bir şey yoktur.

Kamu kuruluşlarına ait olan salonların bedel karşılığı kiralanması ve siyasi faaliyetlerin bu mekanlarda da sürdürülmesi Türkiye’nin bütün kentlerinde usuldür. Diğer siyasi partiler de kimi çalışmalarını bu tür salonlarda sürdürür. Bizim yaptığımız ne ilktir ne de son olacaktır.

Haberdeki ‘Aday tanıtım toplantısının bir meslek odasında yapılması konusunda, Yüksek Seçim Kurulu’nun nasıl bir değerlendirmede bulunacağı da merak konusu haline geldi’ ifadesi bir tür ihbarcılığın somut hale geldiği cümledir. Gazetecinin görevi doğru haber yapmaktır. Bu cümle ile haberciliğin ötesine geçilmiştir.

Milliyet İnternet Gazetesi’ni, ombudsmanını ve gazetecilik yapma iddiasını sürdüren yöneticilerini ciddiyete davet ediyoruz. Seçim sürecinde basının görevi, halkın önüne çıkan partilerin görüşlerini ve politikalarını aktarmalarını engellemek değil, kolaylaştırmak olmalıdır.”