Halkların Demokratik Partisi, “Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Türkiye’de de yayın yapan Rûdaw TV, K24 ve Waar TV kanallarının Türksat’tan çıkarılması kararı basın, yayın ve iletişim özgürlüğüne, halkın haber alma hakkına vurulmuş ağır bir darbedir” dedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki bağımsızlık referandumu gerekçesiyle toplanıp Rudaw TV, K24 TV ve Waar Tv’nin Türksat’tan çıkarılmasına karar vermişti.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç yaptığı açıklamada, “AKP Hükümeti, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde başlamış olan referandumu bahane ederek, iç kamuoyunu etkilemek için söylemler üretmeye, adımlar atmaya devam ediyor. Bunların kutuplaşmayı ve düşmanlığı artırmaktan başka hiçbir faydası olmayacağı açıktır” ifadelerini kullandı.

“Kaldı ki, bu kanallar RTÜK’ten lisanslı kuruluşlar değildir. Dolayısıyla RTÜK’ün bu kanalları Türksat’tan çıkarma yetkisi de yoktur” diyen Saruhan Oluç, “Hükümet baskısı ile RTÜK'teki AKP-MHP ittifakının aldığı bu karar hukuki değil tamamen siyasidir. Baskı kurma amaçlıdır. Kürt halkına Kürtçe yayın yapan kuruluşlara düşmanca bir yaklaşımdır” vurgusu yaptı.