Türkiye'de dün yapılan genel seçimin sonuçları, İtalyan basınında en önemli gündem maddelerinden biri oldu.

BBC Türkçe servisinden Övgü Pınar Roma'nın haberine göre; ana akım gazetelerin çoğunun baş sayfadan yayımladığı haber ve yorumlarda HDP'nin başarısı vurgulanırken, seçimden ilk sırada çıkan AKP'nin aslında kayıp yaşadığı belirtildi.

La Repubblica gazetesi haberi baş sayfadan iki yorum yazısıyla verdi.

Marco Ansaldo imzalı yazıda "Sultan'a şamar. Türkiye'de heyelan ve dönüm noktası" başlığını kullanıldı.

Yazıda "Beyaz gömlekli bir Kürt'ün temiz yüzü ilk kez Türkiye meclisine giriyor ve Sultan'ın kibrini yerle bir ediyor. Sakin bir konuşma tarzına sahip olan, azınlıkları, kadınları ve eşcinselleri savunan Selahattin Demirtaş, seçim kampanyasında reddettiği Erdoğan'a kafa tutuyor. Hilal ülkesi (Türkiye) için bir devrim." denildi.

"SELAHADDİN EYYÜBİ DURDURULDU"

Aynı gazetede Adriano Sofri imzasıyla yayımlanan başka bir yorumda ise "Yeni bin yılın Selahaddin Eyyübi'si son metroda durduruldu" başlığı kullanıldı.

Erdoğan'ın bir mitinginde Kudüs'e İslam bayrağı dikmekten söz ederek Selahaddin Eyyübi'nin adını andığı hatırlatıldı.

Yazıda Erdoğan'ın, "sultanlığı yeniden getirme hazırlığı içinde, kendisine 2002 geceye yaraşır bir saray hediye ettiği", yolsuzluk iddialarına bakan hukukçu ve polisleri susturduğu, "daha iyi bir kaderi hak eden Davutoğlu'nu Medvedev'e dönüştürdüğü", uluslararası camiayla ikili oynadığı, gazetecilere baskı uyguladığı da söyleniyor.

Yazıya şöyle devam edildi: "Her şey yolunda gidiyordu. Sadece son metro kalmıştı. Tam yetkili ve ömür boyu başkan olacaktı, tacını elleriyle başına yerleştirecekti. Son bir seçim zaferi gibi ufak bir formalite kalmıştı."

Ancak bu seçimde HDP'nin barajı geçerek meclise girmesiyle bunun önünün tıkandığı belirtildi ve "Despotlar ölçüyü kaçırdığında tarih son bir çıkış yolu bulmayı bilir. Bunu tarih yapmazsa, öngörü ya da insanlık onuru yapar" denildi.

"HAMAS VE EL NUSRA BAŞKA HAMİ ARAYABİLİR"

La Stampa gazetesi ise "Erdoğan'ın liderliği Ortadoğu cephesinde de cila kaybına uğradı" başlıklı bir analiz yayımladı.

Gazetenin Kudüs temsilcisi Maurizio Molinari'nin yazısında, "Hamas ve El Nusra gibi müttefikleri, korumayı başka yerde arayabilir" denildi.

Molinari, "Türkiye'deki seçimlerin sonuçları, Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de tartışılmaz liderlik döneminin bitişine işaret ediyor, Ortadoğu'da da öngörülemez sonuçları olacak bir domino etkisi yaratıyor" diye yazdı.

Yazıda şu ifadeler yer aldı:

"Ortadoğu açısından önemli olan, Erdoğan'ın Halep'ten Trablus'a kadar bölgesel ölçekte neo-Osmanlı etkisinde bir alan yaratma çabasına imkan tanıyan yenilmezlik pelerininin kaybolmuş olması. Bu da, Hamas'tan El Nusra'ya kadar müttefiklerinin, hamilerinde bu zaafı görerek yeni referanslar araması anlamına gelir. Rakip bölgesel güçlerin, zayıflayan Sultan'ın savunmasız müttefiklerini ele geçirmek için hızlı davranmayı başarıp başaramayacaklarını gelecek haftalar gösterecek. Ya da Erdoğan'ın yurt içinde yeniden zemin kazanabilmek için çıtayı yükseltip neo-Osmanlı hedefini otoriter şekilde teyit etmeyi seçip seçmeyeceğini..."

"DEMİRTAŞ, KÜRT OBAMA"

Corriere'nin baş sayfasında "Erdoğan artık sultan değil" başlığı kullanıldı.

Antonio Ferrari imzalı yorumda "Türk sultan-başkan Erdoğan için acı, hatta dramatik bir uyanış oldu. Yarattığı AKP seçimleri kazandı ama kaybetmiş gibi oldu. İnsanlar ona artık açık çek vermiyor" denildi.

Il Fatto Quotidiano gazetesi ise, "Erdoğan, Kürt Obama Selahattin Demirtaş'ın hamlesine takılıp çoğunluğu kaybetti" diye yazdı.

Türkiye'de bir "Kürt depremi" yaşandığını belirten gazete, "Türkiye yeni bir döneme başlıyor gibi görünüyor" ifadesini kullandı.