Habertürk ekranından Ece Üner'in sorularını yanıtlayan Milliyet yazarı Hasan Cemal, hükümetin Kürt sorunu üzerine yeni yol haritası olarak basına sızdırdığı planı yorumladı. Cemal, planın 90'lı yıllardaki stratejilerden bir farkı olmadığını, başarılı olma şansı bulunmadığını ve her hangi bir yenilik içermediğini söyledi.

 

BU PLAN YENİ FALAN DEĞİL! YENİ OLAN MÜZAKERE STRATEJİSİYDİ

Hükümetin sızan planda yeni bir şey demediğini kaydeden Cemal 'yeni olan hükümetin diyaloğu hedefleyen önceki stratejiydi. Yeni denen bu strateji 2011 seçimlerinden önce uygulanmaya başlandı ve devam ediyor' dedi.

 

"Eski stareteji yeniydi çünkü Başbakan Erdoğan büyük bir cesaretle davranarak kendi özel temsilcisini Kandil'den gelen temsilcilerin karşısına oturttu. Yeni olan buydu. Çünkü silahların yerine siyaset ve insanlar konuşmaya başlamıştı. Sonra vites değiştirildi ve tersi yola girildi. KCK operasyonlarıyla seçilmiş Kürt siyasetçileri kitleler halinde tutuklandılar. Diğer yandan Büşra Ersanlı ve Ragıp Zarakolu gibi aydınlar da tutuklanmaya başlandı, tutuklu vekiller için hiç bir şey yapılmadı. Bütün bunlar aslında yeni şeyler de değildi. Eskiden de hep böyle olurdu zaten. 90'lı yıllarda insanlar öldürüldü şimdi tutuklanıyor, eskiden vekillerin faili meçhullere gittiğini görüyorduk bugün ise Ahmet Türk gibi barışcıl biri isim bile polis tarafından yumruklanıyor...

 

CEMAATİN ŞAHİN TAVRIYLA AKP'NİN HATALARINI AKLAMAK İSTİYORLAR

Çatışmalarla geçen Newroz kutlamaları sırasında Batman'da polis tarafından yumruklanan Ahmet Türk'ü hatırlatan Ece Üner "Bu yumruk Ankara'nın iradesini yansıtıyor mu yoksa hükümete rağmen mi yapılmış bir şeydi?" diye sordu.

 

Cemal, Üner'in sorusunu cemaat ve AKP çatışması üzerinden yorumlarken çarpıcı bir noktaya da değindi: "Polis ve yargıdaki bu gücün varlığı üzerinden Başbakan ve AKP'nin kürt meselesindeki yanlış tavırları aklanıyor". Cemal, Ahmet Türk'e atılan yumrukta ise Erdoğan'ın oyun planına bakmak gerektiğini belirtti ve Başbakan'ın 90'lara döndüğünü kaydetti.

 

Ece Üner: Bu yumruk Ankara'nın iradesini yansıtıyor mu yoksa hükümete rağmen mi yapılmış bir şeydi?

Hasan Cemal: Bu çok ilginç bir tartışma. Tartışmanın bir tarafında cemaat ya da camia var deniyor. Bunlar müzakereci çizgiyi saptırıp çatışmacı tek yönlü bir sürece sokmak istiyor deniliyor. Bu değerlendirmede bir gerçek payı var. Ama tehlikeli bir yanı da var. Polis ve yargıdaki bu gücün varlığı üzerinden Başbakan ve AKP'nin Kürt meselesindeki yanlış tavırları aklanıyor. Başbakan ile polis ve savcı bloku arasında KCK operasyonları üzerinde bir anlaşmazlık yoktu. Hatta benim gibi isimler operasyonları eleştirince Başbakan bize cevap verdi, 'tavırlarını gözden geçirsinler' diye... Ahmet Türk'e atılan yumruk bir tuzaktır diyenler varsa bilemem. Önemli olan Erdoğan'ın oyun planıdır. Bu konuda da yeni bir şey yok Erdoğan 90'lı yıllara kaymaya başlamıştır... (gazeteciler.com)