İngiliz Guardian gazetesi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümündeki açıklamalarını değerlendirdi.

Erdoğan’ın Boğaziçi Köprüsü'ndeki törende "heyecanlı ve hırçın" bir konuşma yaptığını yazan gazete Erdoğan konuşmasında, ‘gelecekte herhangi bir uzlaşma çabası olmayacağının da işaretini verdi’ değerlendirmesi yapıldı.

Guardian'ın internet sitesinde "Erdoğan darbe girişiminin yıldönümünde idam cezasını destekledi" başlığı ile yayınlanan haber Guardian'ın Türkiye'deki muhabiri Kareem Shaheen'in imzasını taşıyor.

Kareem Shaheen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından iki noktayı öne çıkarmış haberinde.

Bunların ilki Erdoğan'ın, dini referanslar ile dolu konuşmasında "FETÖ'yle bağlantısı tespit edilenlerin mahkemeye Guantanamo'da olduğu gibi tek tip elbiseyle çıkarılması".

İkincisi ise Cumhurbaşkanının kendisini dinleyenlere hitaben "Önce bu hainlerin kafasını kopartacağız" demesi.

MUHALEFETİ SERT BİR DİLLE ELEŞTİRDİ’

Guardian'daki haberden bazı satırlar şöyle:

"Darbe, tüm siyasi görüşlerden vatandaşların sokaklara çıkarak askerlere meydan okumasıyla yenilgiye uğratıldı. Hükümet darbe girişiminden, birçok takipçisi olan sürgündeki din adamı Fethullah Gülen'i ve hareketini sorumlu tutuyor.

"Ancak Türkiye darbe girişiminde bulunanların çok ötesine giden, muhaliflere hatta muhalif politikacılara uzanan sıkı önlemlerin gölgesinde. On binlerce memur, polis, asker, yargı ve medya mensubu ile akademisyen görevden uzaklaştırıldı ya da gözaltına alındı. Tıpkı çok sayıda insan hakları aktivisti gibi... Hükümet Cuma günü de 7 bin kişiyi daha görevden uzaklaştırdı. 150'den fazla gazeteci de hapiste."

Adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilen Boğaziçi Köprüsü'nde, kurbanlar anısına inşa edilen bir anıtı da açan Cumhurbaşkanı konuşmasında muhalefet partilerini de sert bir dille eleştirdi ve darbe sonrası uzlaşma çabası olmayacağının da sinyalini verdi."

(Kaynak: BBC Türkçe)