Türkiye'de 9 Nisan'da gözaltına alınmasının ardından Muğla Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan İtalyan gazeteci Gabriele Del Grande, Pazartesi sabahı sınır dışı edildi.

34 yaşındaki Del Grande'yi taşıyan uçak bu sabah yerel saatle 10.30'da (TSİ 11.30) İtalya'nın Bologna kentine indi. Havaalanında İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, ailesi, yakınları ve onlarca gazeteci tarafından karşılanan Del Grande kısa bir açıklama yaptı.

İtalyan gazeteci, sağlık durumunun iyi olduğunu, gözaltında geçirdiği iki hafta boyunca kendisine saygılı davranıldığını, herhangi bir şiddete maruz kalmadığını söyledi.

Sınırdışı edilen gazeteci şunları söyledi:

"En büyük zorluk özgürlüğümden mahrum edilmem oldu. Kimse bana saygısızlık etmese de, şiddet uygulamasa da, kurumsal bir şiddetin kurbanı oldum. Başıma gelenleri yasa dışı addediyorum. Türkiye ve İtalya'daki avukatlarımız bu konuda harekete geçecekler, çünkü durum şu: Dost bir ülkede işini yapmakta olan bir gazeteci 14 gün boyunca özgürlüğünden mahrum edildi.

Ben bugün eve döndüm, serbestim. Fakat halen hapiste olan herkese, Türkiye ve dünyanın diğer ülkelerinde, benimkinden çok daha kötü koşullarda hapislerde tutulan tüm gazetecilere selamlarımı gönderiyorum. Benim durumum çözüme kavuştu ama diğerlerini de unutmayalım."