Kadın bedeninin bir “obje” olarak yansıtıldığı haberler günbegün artıyor... Taciz, tecavüz haberlerinin boy boy sayfalarda öyküleştirilerek verilmesi tepkiyle karşılanmasına rağmen, ısrarla bazı gazeteler ya tiraj kaygısı güderek ya da “çarpıcı olsun” diye tecavüzü meşrulaştıracak haberlerin altına imza atıyor. Bu ibretlik haberlerden biri de Sabah gazetesinde yayımlandı.

Evrensel'den Duygu Ayber'in haberine göre, geçtiğimiz gün İzmir’de yaşanan bir tecavüz iddiası haberini yapan Sabah gazetesi, habere başlık olarak “Türk filmi gibi tecavüz” başlığını attı. Bir kadının eniştesi tarafından tecavüze uğradığını iddia eden bilgiler yer alıyor haberde, öyle bir öyküleştiriliyor ki neredeyse “kadın suçlu” diyecek duruma geliyorsunuz.

FİLMİNİ ÇEKİN DE TAM OLSUN

Daha önce de birçok kez bu ve benzeri haberler gazetelerde yer almıştı. Hâlâ sürüyor olması da ayrı tartışma konusu. Geçtiğimiz yıllarda Habertürk gazetesi de kadına yönelik şiddetin haberini yapacağım derken, şiddeti olağanlaştıran bir fotoğraf kullanmıştı. Haberin yayımlandığı dönem epey tartışıldı. Kadınlar eylem birliği yaptı ve Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı’ya tepki gösterdi. Bu tepkilerden de ders almayan medya, kadın bedeni üzerinden belki de “Ne kadar satarım”, “Tiraj ne kadar yükselir” kaygısı ile yine tecavüz haberine iştah kabarttı.

Habere konu olan bütün şahısların fotoğraflarını buzlayarak yayımlayan gazete, isimlerin ise baş harflerini kullandı. Buraya kadar tamam gibi duruyor. Ancak haberin başlığından tutun, yazım diline kadar “Kötü kokuyor”. “Sabah uyandığında tecavüze uğradığını anladığını iddia eden genç kız, ayakkabılarını bile giymeden kendisini sokağa attı” diyerek film senaryosu gibi anlatılıyor olayı. Fotoğrafları buzlamayı akıl eden gazete, diğer yandan “gazetecilik etiği”ni de çiğnemiş oluyor. Söz konusu kadının geçmişi ve bugününü ortaya seriliyor. Sanki cinsel suçu işleyen kadınmış gibi, öne seriliyor da seriliyor.

‘BÖYLE GAZETECİLİK OLMAZ’

Habere ilişkin görüşlerini aldığımız Medya İzleme Grubundan (MEDİZ) Melek Özman da, haberi okurken bir “playboy dergisinde mektup okur gibi” okuduğunu söyledi. “Bu haberi yazan muhabirin kadınların bulunduğu hiçbir alana çıkmaması gerekiyor. Böyle gazetecilik olmaz” diyen Özman, “Erkek egemen bir dil diyip geçemem. Her zaman seks ve şiddeti bir arada kullanan gazeteler, ‘çok satsın’ diye kadınları bu şekilde kullanıyor. Çok tehlikeli bir durum var ortada. Ballandıra ballandıra kadın suçlanıyor haberde. Ben İletişim Fakültesi mezunuyum. Böyle bir haberde kadının şeceresini oluşturmak, bir gazetecinin görevi değildir. Ayrıca bu haberin de inandırıcılığını ortadan kaldırmış. Bir tecavüz iddiası haberi böyle yazılmaz” dedi.