Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında Türkiye'deki gazetelerde yayınlanan köşe yazıları ve haberleri inceleyerek hazırlanan, 'Medyada Nefret Söylemi İzlenme Raporu' açıklandı. Rapor üç bölüm halinde hazırlandı.

 

EN SIK HEDEFLENEN GRUPLARIN BAŞINDA ERMENİLER GELİYOR

Raporun ilk bölümünde dini ve etnik grupları hedef alan içerikler, ikinci bölümünde LGBTT bireylere yönelik içerikler, üçüncü ve son bölümünde ise medya eleştirisi kapsamında değerlendirilen içerikler yer aldı.

 

Raporda köşe yazılarının nefret söyleminin en sık rastlandığı tür olduğu belirtilirken, nefret söylemi içeren haber ve köşe yazılarında en sık hedeflenen grupların ise, sırasıyla Ermeni, Hıristiyan, Yahudi ve Rumlar olduğu belirlendi.

 

Açıklanan listede Milli Gazete, Yeni Akit ve Ortadoğu gazeteleri nefret söylemi üretmekte başı çekti..

 

KATEGORİLERE ÖRNEK TEŞKİL EDEN GAZETELER

Raporda etnik ve dini grupları hedef alan 101 köşe yazısı ve haber içeriği yer aldı. Nefret söylemi içeren haber ve köşe yazıları bazı kategorilere ayrıldı.

 

"Türkiye'yi kiliseye çevirdiler" başlıklı yazı ile Yeni Mesaj gazetesinin 'Abartma-Yükleme-Çarpıtma', yaptığı tespit edildi.

 

Habertürk gazetesinden Fatih Altaylı'nın, "Bir off çeksem (Vibratörlü çikolata)" başlıklı yazısı ise 'Küfür-Hakaret-Aşağılama' kategorisine dahil edildi.  

 

Mehmet Şevki Eygi'nin Milli Gazete'de kaleme aldığı, "PKK Bir Ermeni Terör Hareketidir" adlı yazı, Düşmanlık-Savaş Söylemini örnekleyen listede yer aldı.

 

Yeni Akit gazetesinin, "Rakel Dink'ten bölücülük" adlı haberi ise 'Doğal kimlik öğesini nefret aşağılama unsuru olarak kullanma-Simgeleştirme' söylemine örnek teşkil etti. (Demokrat Haber/Bekir Avcı)