Ali Kırca'nın moderatörlüğündeki Siyaset Meydanı adlı programda, 1 Ekim'den itibaren geçerli kılınan, gazetelerin ortak deklarasyonu ile başlayan, geleneksel yayıncılık ve internet arasındaki çatışma tartışıldı.

 

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Başkanı Avukat Gökhan Ahi, haber hukuku ve içeriğin telifi üzerinde yorumlarda bulunurken "Haber hürdür, her şekilde alıntılanabilir" dedi.

 

"HABER SANAT ESERİ DEĞİLDİR"

Ahi, kanunların, "haber hiç bir şekilde bir telif hakkına tabi değildir. Haber hürdür, her şekilde alıntılanabilir, kullanılabilir," yorumunu aktararak, yasanın içeriğini anlattı.

 

Önceden, eski basın kanununda "Eğer özel bir çabayla yapılmış bir haber varsa bunun yayını ancak 24 saat sonra alıntılanabilir," diye bir hüküm olduğunu söyleyen Ahi, yeni basın kanununda böyle bir durumun olmadığını hatırlattı. Haberin oluşumunda bir emek harcandığını ancak haberin sanat eseri olmadığını, yani habere sanat eseri muamelesi yapmaya gerek olmadığını söyledi. Ahi "anayasal olarak halkın bir haber alma hakkı vardır," dedi.

 

HIRSIZLIKSA ÖNCE GOOGLE'A GİTSİNLER

Deklarasyonda belirtilen "internet siteleri haberleri çalıyor" suçlamasına Ahi şöyle cevap verdi: "Yayıncılığın yeni biçimleri var. Peki Google reader ne yapıyor? O da RSS beslemesinden alıyor. Yani gazete almama gerek yok. Zaten RSS beslemesinden Google Reader'den istediği haberi alıyorum. Basılı gazeteye gitmeme de gerek yok. Önce ona izin vermesinler. Yani sen oradan gazeteyi okurken hiç bir problem olmuyor da buradan mı oluyor?"

 

"GAZETELER DE SOSYAL MEDYADAN BESLENİYOR, ONLAR DA KAYNAK VERMİYOR"

 

Gazetelerin de haber kaynakları olduğunu belirten Ahi, bunların da ajanslardan oluştuğunu söyleyerek, "Yüzde 90 ajanslardan alınan haberlerle her gazete bir diğerine benziyor," dedi. Gazeteleri farklılaştıran şeyin köşe yazarları ve bir kaç tane özel haber olduğunu söyleyen Ahi, bunun dışında farklı kılan bir şey olmadığının altını çizdi.

 

Gazetelerin de sosyal medyadan ve internet medyasından inanılmaz biçimde beslendiğini belirten Ahi, "onlar beslenirken hangi Twitter kullanıcısından aldığını söylemiyor, Facebook'ta kimden aldığını söylemiyor. Burada da etik dışı bir durum var," dedi.