İzmir'de geçen Pazartesi günü referandum sonuçlarını protesto etmek için düzenlenen eylemde gözaltına alınan 7 kişinin tutuklandığı bildirildi. Evrensel gazetesi, söz konusu 7 kişinin "Cumhurbaşkanına hakaret” ettikleri gerekçesiyle tutuklandığını duyurdu.

Tutuklananlar arasında insan hakları konusundaki belgeselleriyle tanınan yönetmen-gazeteci Kazım Kızıl'ın da bulunduğu kaydedildi.

Gazetenin haberine göre, Pazartesi günü düzenlenen protesto eylemleri sonrasında gözaltına alınan 21 kişi, Cuma günü emniyetteki sorgularının ardından savcılığa çıkartıldı. Savcılık sorgularının ardından 10 kişi adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı, 11 kişi ise Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkemeye sevk edilen 11 kişiden 4'ü adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, diğer 7 kişi ise tutuklandı.

"GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN"

Türkiye'de geçen Pazar günü yapılan referandumun sonuçlarını protesto etmek için düzenlenen gösterilerde çok sayıda kişi gözaltına alındı. Referandum sonrasında gözaltına alınanlar arasında sendika.org adlı haber portalının muhabiri Murat Bay ile editör Ali Ergin Demirhan da bulunuyor.

New York merkezli Gazeteciler Koruma Komitesi'nden (CPJ) yapılan yazılı açıklamada, son gözaltı ve tutuklamalar eleştirilerek, Türk hükümetinden tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması istendi. Gazeteciler Koruma Komitesi Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Nina Ognianova, "Türkiye'de basın özgürlüğüne yönelik yapılan baskıların” ülkede medyaya "büyük zarar verdiğini” belirtti. "Türk yetkililer eğer vatandaşların referandum sonuçlarını kabul etmesini istiyorsa, muhaliflerin özgürce ve korkmadan sesini yükseltmesine izin vermelidir” diyen Ognianova, "Ankara'daki yetkilileri medyaya yönelik siyasette yeni bir sayfa açmaya ve bağımsız basını desteklemeye davet ediyoruz” ifadesini kullandı.