Dicle Haber Ajansı (DİHA), Etkin Haber Ajansı (ETHA), Özgür Gündem Gazetesi, Sendika.Org başta olmak üzere 90'ın üzerinde internet sitesine erişim engellemesine dikkat çekmek amacıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, İstanbul Şube Sekreteri Sevgim Denizaltı, DİSK Basın İş Sendikası Genel Sekreteri Özge Yurttaş, Özgür Gündem gazetesi adına Sedat Yılmaz, DİHA'dan Çağdaş Kaplan, gazeteci Tuğrul Eryılmaz ve sol sosyalist basın temsilcileri katıldı.

'GAZETECİ BARIŞI SAVUNUR SAVAŞI DEĞİL'

Toplantıda ilk söz alan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, siyasilerin sorumsuzluklarının çok büyük payı var. Arınç'ın basını hedef göstermesinin üzücü olduğunu vurguladı. "Kimse gerçekleri öğrenmesin, hükümet neyin öğrenilmesini istiyorsa halk onunla yetinsin" şeklinde bir anlayışın hâkim olduğunu vurgulayan Olcayto, "Sistemli bir şekilde yürütülen tek parti, tek tip insan, tek tip gazeteci oluşturma yolunda hızlı adımla yürüyen bir geçici hükümet var. Savaşa yönlendiren bir tavrı da var. Gazeteci barışı savunur. Ama bazı gazeteciler savaşı savunuyor" ifadelerini kullandı.

Olcayto, ismini vermek istemediği bir gazetecinin "Artık sürekli ölüm haberleri geliyor. Aslında biz bu haberleri yapmamalıyız" şeklinde bir söylemde bulunduğunu belirtti. Bu anlayışı yanlış bulduğunu kaydeden Olcayto, "Gerçekler ne kadar acı olursa olsun halka aktarılmalıdır" dedi.

'AĞIZLARINDAN KAN DAMLAYANLAR SUSSUN'

Olcayto'nun ardından söz alan İstanbul Şube Sekreteri Sevgim Denizaltı, halkların ve gazetecilerin karşısında gözü dönmüş bir geçici hükümetin olduğunu söyledi. "Sansür uygulamasını kabul etmiyoruz" diyen Denizaltı, baskılarla gazetecilerin susturulamayacağının altını çizdi. Gazetecilerin gerçeklerin peşinde olduğunu dile getiren Denizaltı, "Bizi susturamayacaklar, susması gereken onlar. Ağızlarından kan damlıyor. Biz gerçeklerin peşindeyiz meslektaşlarımızın yanındayız" diye konuştu.

'MESLEKTAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ'

Daha sonra söz alan DİSK Basın İş Sendikası Genel Sekreteri Özge Yurttaş ise, savaş konseptinin halka karşı başlatıldığını söyledi. Basına mücadelesinin önemli olduğunu belirten Yurttaş, sansür edilmeye çalışılan basın organlarının barış mücadelesini yürüttüğü için sansüre maruz bırakıldığına dikkat çekti. Kapatılan internet sitelerinin derhal açılması gerektiğini kaydeden Yurttaş, meslektaşlarının yanında olduğunu söyledi.

'TÜRKİYE SAVAŞA SÜRÜKLENİYOR'

Konuşmaların ardından Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat basın açıklaması yaptı. Polat, özgür basına uygulanan erişim yasağının geçici hükümetin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, Özgür Gündem ve Evrensel gazetelerini "Suç makinesi" ifadeleriyle hedef göstermesinin ardından getirildiğini belirtti. Polat, Arınç'ın "Elimde dosyaları var" sözünün hemen ardından ise, Başbakanlık Güvenlik İşleri Müdürlüğü'nün talebi ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) aldığı kararın Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından onaylandığını söyledi. Polat, onaylanan kararda, Dicle Haber Ajansı (DİHA), Etkin Haber Ajansı (ETHA), Özgür Gündem Gazetesi, Sendika.Org başta olmak üzere 90'ın üzerinde internet sitesine erişim engellemesi getirildiğini ifade etti. Halkın haber alma hakkının engellendiğini belirten Polat, AKP geçici Hükümeti'nin, Türkiye'yi içerde ve dışarıda savaşa sürüklediğini kaydetti. Sitelere dönük engelleme kararının 24 Temmuz 2015 Gazeteciler Günü'nde alınmasının manidar olduğunu dile getiren Polat, "Türkiye'de basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı karşısındaki tutumunu bir kez daha açıkça göstermiştir" diye ifade etti.

'TEHDİTLER DEVAM EDİYOR'

Sitelere engelleme getiren TİB kararında "hukuki ve teknik inceleme" doğrultusunda alındığından söz edildiğini ancak, hangi içeriğin nasıl bir hukuki ve teknik incelemeye tabi tutulduğuna tek bir veri sunulmadığını söyledi. Polat, kararın siyasi bir karar olduğunun açık olduğunu vurguladı ve kararın genel ve soyut olduğunu belirtti. Söz konusu basın kuruluşlarına, telefon, e-posta ve faks üzerinden, baskı, hakaret ve tehditlerin devam ettiğini söyledi.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

"Buradan ilan ediyoruz" diyerek, basın kuruluşlarına dönük baskı, hakaret ve tehditlerin fiziki saldırılara dönüşmesi halinde failin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve hükümeti olacağına işaret eden Polat, "Hükümeti, bu baskı ve sansür uygulamalarına son vermeye çağırıyoruz" dedi.

Polat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve geçici hükümetin yaratmak istediği tek sesli medya düzenine karşı birlikte mücadele etmeye çağırarak, ortak mücadelede imzası olan kurumaların isimlerini şöyle sıraladı: "Özgür Gündem Gazetesi, Evrensel Gazetesi, Dicle Haber Ajansı, Etkin Haber Ajansı, Sendika.org internet sitesi."

(Kaynak: DİHA)