Düşünce kuruluşu Freedom House’un Türkiye’yi 15 yıl sonra ilk kez ‘basını özgür değil’ kategorisine indirmesi tartışılırken, Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) ‘3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü‘ için yürüyüş düzenledi.

Cağaloğlu Meydanı’ndan İstanbul Valiliği’ne yürüyen gazeteciler, ağızlarını bezle kapatarak basına yönelik sansürü protesto etti.

Yürüyüşe, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Orhan Erinç, CHP İstanbul Milletvekili ve Basın Konseyi eski Başkanı Oktay Ekşi, Ergenekon Davası’ndan tahliye olan gazeteci Tuncay Özkan ve çok sayıda gazeteci destek verdi.

GÖP adına basın açıklaması yapan Türenç, Freedom House raporuna değinerek Türkiye’nin ilk kez Avrupa’nın basını özgür olmayan tek ülkesi olduğunu belirtti.

‘DAHA DA AŞAĞILARA DÜŞECEĞİMİZ KESİN’

Türenç, “Dünya raporunda özgürlükler alanında en büyük düşüşün yaşandığı Türkiye’nin geldiği bu dramatik durumdan endişe duyuyoruz. Basın özgürlüğü demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Temel hak ve özgürlüklerden ödün verdiğimiz sürece dünya liginde daha da aşağılara düşeceğimiz kesindir” dedi.

Türenç şu ifadeleri kullandı; “Bugün geldiğimiz noktada yüzlerce gazeteci yargılanıyorken, onlarca gazeteci hala tutsakken, terör suçlusu yapılırken, yüzlerce gazeteci baskı sonucu işsiz kalırken, hükümet yanlışı medya oluşturma gayretlerine yüz milyonlarca dolar aktarılırken, MİT yasasıyla haberin eli kolu bağlanırken kendimizi aldatmayalım. Bunca ağır baskı altında görev yapmaya çalışan basının özgürlüğünden söz edilebilir mi?” (Diken)