Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Türkiye Basın Yayın ve Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş) üyesi gazeteciler, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nedeniyle, İstiklal Caddesi’nde ‘Gazeteciler Gününü Kutlamıyoruz’ diyerek bir eylem gerçekleştirdi.

Eyleme, CHP genel başkan yardımcıları Enis Berberoğlu, Yakup Akkaya, Gürsel Tekin, CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar, TGS Başkanı Uğur Güç, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Galatasaray Meydanı’na kadar yürüyen gazeteciler bir basın açıklaması yaparak, “Basın İş Yasası’nın kabulüyle gazetecilere bağışlanan bayramın isminin ‘Çalışan Gazeteciler Bayramı’ konuldu. Oysa işsizlik bu işin fıtratında var, bunu hepimiz çok iyi biliriz” denildi.

Hiçbir zaman bayram kutlayacak kadar iyi hissetmedik kendimizi. Ya arkadaşlarımız öldürüldü ya dört duvar ardına hapsedildi, dövüldü, yargılandı. Ya da dayatılan kölelik şartları nedeniyle dermanımız olmadı bayram kutlamaya” denilen açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

“Elli yıl kadar önce iş yasası ile tanınan haklar parça parça geri alındı. Yetmedi yasanın son kırıntılarına, kıdem tazminatına göz diktiler. Onu da değiştirip tüm hakları gasp etme peşindeler.

Son zamanlarda yaptıkları haberler nedeniyle 30’a yakın gazeteci cezaevinde. Muktedirler diyor ki, ‘gazetecilik nedeniyle tutuklu değiller.’ Ama savcıların arkadaşlarımıza karşı ellerindeki tek delil yaptıkları haberler. Biz bu bayramı kutlamayı tüm gazetecilerin özgürlüğüne kavuştuğu ve özgürce yazabileceği güne erteledik. İnsanca çalışıp, insanca yaşayabildiğimiz zaman kutlamaya başlayacağız.”