Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklamasını protesto etmek için Şişli'deki bir alışveriş merkezi önünden Cumhuriyet Gazetesi binasına yürüdü.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Federasyonu, DİSK Basın-İş ve Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin de aralarında bulunduğu 94 basın örgütünün oluşturduğu GÖP üyeleri ile bazı siyasetçiler saat 12.00’da Şişli’deki bir alışveriş merkezi önünde bir araya geldi.

Radikal’de yer alan habere göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP milletvekili Utku Çakırözer, TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGS Başkanı Uğur Güç, TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ümit Gürtuna, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire, RSF Türkiye Temsilcisi Gazeteci Erol Önderoğlu, Aylin Kotil, Nedim Şener, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Murat Yetkin ve Mümtazer Türköne’nin de aralarında bulunduğu gazeteci ve siyasetçiler “Gerçeğin peşindeyiz, teslim olmayacağız” pankartı açarak Cumhuriyet Gazetesi binasına doğru yürüyüşe geçti.

Ellerinde “Zindanlar boşalsın, gazetecilere özgürlük”, “İyi çocuk değiliz, krala çıplak deriz”, “Özgür basın susturulamaz, kalemler kırılamaz”, “İnadına daha fazla gazetecilik” yazılı dövizler taşıyan grup üyeleri, yol boyunca “Özgür basın susturulamaz”, “Durma haykır, özgür basın haktır”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Can ve Gül çıkacak, yine yazacak”, “Faşizme karşı omuz omuza” şeklinde sloganlar attı.

KADRİ GÜRSEL: İTHAMLAR HER TÜRLÜ HUKUK, AKIL VE VİCDAN ÖLÇÜSÜNÜ İĞFAL ETMEKTEDİR

Yürüyüşün ardından gazete binasına ulaşan grup üyeleri, burada, uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’yi de anarak saygı duruşunda bulundu. Grup adına basın açıklamasını okuyan GÖP Dönem Sözcüsü Kadri Gürsel, Can Dündar ile Erdem Gül’ün yaptıkları önemli gazetecilik nedeniyle iktidar tarafından hapse atılarak cezalandırıldığını belirterek, şunları söyledi:

“İki değerli ve cesur meslektaşımız, Suriye’deki iç savaşın bir tarafına kamyonlar dolusu silah gönderildiğini belgelediler, diye askeri ve siyasi casuslukla, terör örgütü üyeliğiyle ve devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamakla suçlanıyorlar. Bu ithamlar her türlü hukuk, akıl, izan ve vicdan ölçüsünü iğfal etmektedir. Dündar ve Erdem Gül, ne yasal ne de meşru olan bir dış politikanın en karanlık yüzlerinden birini teşhir ederek vatandaşların kendilerinden gizlenen gerçekler hakkında bilgilenmesini mümkün kılmışlardır. Gazeteciler mesleklerini icra etmekte özgür olmalıdır ki Türkiye’de çözüm üreten, sağlıklı ve sürdürülebilir bir demokrasi kurulabilsin. Demokrasiler böyle işler, demokratik istikrar böyle oluşur."

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

Türkiye’de basın özgürlüğü yoksa demokrasinin de olmayacağını söyleyen Gürsel, “Gazetecilik suç değildir, uygar insanın temel ihtiyacıdır. GÖP, Türkiye çapında çok sayıda basın meslek kuruluşu tarafından bundan 5 yıl önce kuruldu. Kuruluş amaçlarımızın başında hapisteki gazetecilerin özgürlüklerine kavuşturulması için mücadele etmek geliyordu. Bu mücadeleyi hep sürdürdük. Şimdi de Can Dündar ve Erdem Gül’ün özgürlüklerine ve mesleklerini icra etme imkanına kavuşmaları için haklı, meşru ve onurlu mücadelemizi yükselterek devam ettireceğiz. İçeride ve dışarıda… Türkiye’de ve dünyanın her yerinde... Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Burada, Cumhuriyet Gazetesinin önünde, gazeteciliğe yapılan bu son saldırının siyasi sorumlularını, Can Dündar ve Erdem Gül’ü bir an önce serbest bırakarak Türkiye’ye daha fazla zarar vermekten vazgeçmeye çağırıyoruz. Gazetecilik suç değildir. Özgür basın olmadan özgür toplum olmaz” dedi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YAYGIN GERİLEME İÇİNDE

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire ise uluslararası dayanışmayı ifade etmeye geldiklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Basın özgürlüğünün durumu yaygın bir gerileme içerisinde. Türkiye, Sınır Tanımayan Gazetecilerin 180 ülkeyi değerlendirmeye aldığı Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 149. sırayı işgal ediyor. Bu gerileme artık tahammül sınırlarını aştı. Bu gerilemeye artık dur, demeliyiz. Sınır Tanımayan Gazeteciler, AB ve AB’ye üye ülkelere, Türkiye’de medya özgürlüğü, medya çoğulculuğuna saygı gösterilmesi için yetkilileri tavır almaya ve vesile ile bugün Brüksel’de gerçekleşen Türkiye AB Zirvesi’nde, AB yetkililerini etkin tavır almaya ve medya özgürlüğüne sahip çıkmaya çağırdık, çağırmaya devam edeceğiz. Can Dündar, Erdem Gül ve diğer gazeteciler tahliye olana kadar RSF olarak bu mücadeleyi güçlü şekilde yürüteceğinden emin olabilirsiniz.”

Açıklamaların ardından Cumhuriyet Gazetesi yazarı Tayfun Atay, Can Dündar’ın, Cumhuriyet Gazetesi Haber Koordinatörü Murat Sabuncu da Erdem Gül’ün cezaevinden yazdığı mektubu okudu.