Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde operasyonlar ve sokağa çıkma yasakları döneminde yaptığı haberler nedeniyle 13 ay önce tutuklanan gazeteci Nedim Türfent’in ilk duruşması görüldü. 

Türfent’in ilk duruşmasında tanık olarak dinlenenler, işkence altında ifadelerinin alındığını söyledi.

Ancak mahkeme heyeti, Türfent’in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma, 9 Ağustos tarihine ertelendi.

Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesinde saat 10.50’de başlayan duruşmaya Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde bulunan Nedim Türfent, SEGBİS ile bağlandı.

Duruşmayı Ben Gazeteciyim İnisiyatifi, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın-İş ve Özgür Gazeteciler İnisiyatifi üyelerinin aralarında olduğu çok gazeteci ile  Uluslararası Af Örgütü temsilcileri de izledi.

Evrensel’de yer alan habere göre, savunmasında gözaltına alınırken işkence gördüğünü anlatan Türfent, “Bir güvenlik görevlisi ayağı ile kafama basıp selfie çekti. Yüzleri maskeli polis memurları dipçik ile taciz ettiler. Gördüğüm işkenceye dair darp raporları mevcuttur. Suç duyurusunda bulunmuştum. Burada yine suç duyurusunda bulunuyorum” dedi.

‘GAZETECİLİK YAPTIM’

Örgüt üyeliği suçlamalarını reddeden Türfent, yaptığı işin gazetecilik olduğunu söyledi. Türfent, “Yıllarca gazetecilik yaptım, burada konuşmam gazeteciliği savunmaktır. Aklım almıyor nasıl terör suçu ile suçlanıyorum. Sizin burada hakimlik yapmanız ne kadar meşru ise, benim habercilik yapmam da o kadar doğaldır. Benim burada olmamın sebebi gazetecilik faaliyetleridir, hak ihlallerini Türkiye’ye duyurmuş olmamdır. Haberleri yaptıktan sonra emniyetten arandım, ‘Gelmezsen senin için kötü olur’ şeklinde tehditlerde bulunuldu.

Öldürülen insanların fotoğraflarının paylaşıldığı JİTEM isimli Twitter hesabından fotoğrafım yayımlanarak ölümle tehdit edildim. Kaçma şüphesi dile getiriliyor sürekli, bizim de sabit ikametimiz var. Ben ölümle tehdit edildiğim zaman bile kaçmadım” ifadelerini kullandı.

Türfent savunmasını, “Nasıl fırıncı ekmek yapar, doktor ameliyat yaparsa gazeteci de haber yapar. Son sözüm olarak bunu söylemek istiyorum” sözleri ile noktaladı. Türfent’in savunmasının ardından Avukat Harika Karataş SEGBİS’e itiraz etti.

GÖRÜŞMELERİ SUÇ UNSURU GÖSTERİLDİ

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan, Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen 23 sayfalık iddianamede Türfent’in Yüksekova’da gazetecilik faaliyeti kapsamında YPS üyeleriyle haber için yaptığı görüşmeler ve röportajları suç unsuru olarak gösterildi, 20 kişinin Türfent hakkında savcılık ve emniyette “tanık” olarak verdiği ifadelere ve fotoğraflı teşhislerine verildi.

Türfent’in örgüt üyeleriyle irtibat kurduğu, örgüt gençlik yapılanmasında yer alarak, örgüt talimatıyla hareket ettiğini iddia eden savcı, Türfent’in “örgütün medya sorumlusu olarak faaliyet göstererek, bu eylemleriyle örgüt ile fikir ve eylem birliği içerisine girerek organik bağ kurduğu ve bağın süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik arz ettiği”ni öne sürerek, Türfent’in “silahlı örgüte üye” olduğunu savundu.

‘TANIMIYORUM, İFADE BANA AİT DEĞİL’
 
Duruşmanın ikinci oturumunda tanıkların ifadesi alındı. Tanık Nahide Özaras, duruşmaya SEGBİS ile bağlandı, “Yüksekova’da gazetecilik yapan birine benzetiyorum” dedi. İkinci tanık ise, Nedim’i kesinlikle tanımadığını söyledi. 2. tanık sözlerini şöyle sürdürdü; “5 gün gözaltında kaldım ve işkence gördüm, bana işkence altında bazı kağıtlar imzalatıldı. Adliye koridorlarında işkence gördüm, dosyadaki ifade bana ait değil. Zorla imzalatıldı. İmzalamama şansım yoktu.”

Üçüncü ve dördüncü beşinci tanıklar da ‘Nedim Türfent’i tanımadıklarını’ söyleyerek ifadelerini kabul etmedi.

TÜRFENT TAHLİYE EDİLMEDİ

Ardından duruşma savcısı, mütalaasında Nedim Türfent’in tutukluluk halinin devamını talep etti.

Gazeteci Türfent’in avukatları, tutukluluk halinin devamı talebine itirazlarını beyan ettiler. Müzakere için duruşmaya ara verildi.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Nedim Türfent’in tutukluluk halininin devamına karar verdi.

Bir sonraki duruşma 9 Ağustos 2017 tarihinde görülecek.