Washington merkezli sivil toplum kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi) 2013 Dünya Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı.

ABD'de 72 yıl önce kurulan İnsan Hakları ve Özgürlükleri İzleme Örgütü Freedom House'un raporunda, dünya genelindeki tablo kötü.

TÜRKİYE 'KISMİ ÖZGÜR' ÜLKELER ARASINDA

Rapora göre, basın ve ifade özgürlüğünün gerilediği Türkiye de, 197 ülke arasında 120'nci sırada yer aldı.

En kötü durumda olan ülkeler; İran, Belarus, Küba, Kuzey Kore, Türkmenistan, Özbekistan, Ekvator Ginesi ve Eritre.

Rapora göre, bu ülkelerde özgür basın hiç yok ya da güçlükle faaliyet gösteriyor.

Yunanistan'da da kısıtlamalar ülkeyi "yarı özgür" kategorisine soktu.

Ekvador, Mısır, Gine Bisav, Paraguay, Tayland, Kamboçya, Kazakistan ve Maldivler de özgür olmayan ülkeler kategorisine geriledi.

Türkiye, önceki yıllarda olduğu gibi "kısmi özgür" ülkeler arasındaki yerini koruyor, ancak geçen yıla göre gerileme var.

2012'de 55 puanla 197 ülke arasında 117. sırada ilken, bu yıl 56 puanla 120'inci sıraya düştü..

Türkiye, Kongo, Fiji, Liberya, Makedonya ve Seyşeller ile aynı sırayı paylaşıyor.

Rapora göre, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü kısmi olarak uygulanıyor. Bu özgürlükler ceza hukuku ve terörizm kanunlarındaki bazı maddelerle kısıtlanıyor.

YARGILAMADAN CEZAEVİNDE TUTMALARA ELEŞTİRİ

Ayrıca raporda Türkiye'ye; gazeteci, öğrenci, sendika lideri ve subayları yargılamadan cezaevinde tuttuğu gerekçesiyle eleştiriler var.

Bu arada Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun saptamasına göre 26 Nisan 2013 tarihi itibariyle Türkiye cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü bulunan 6’sı imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü 67 gazeteci bulunuyor.

"TÜRKİYE'DE DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDEN OLMADIĞI KADAR TUTUKLU GAZETECİ VAR"

Türkiye’nin 120. sırada yer aldığı raporu Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendiren Freedom House Başkanı David Kramer, Türkiye’de dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar tutuklu gazeteci olduğunu söyledi. Raporun gazeteci davalarına karşı bir karar anlamı taşımadığını belirten Kramer, “Ancak böyle bir rakam sebebiyle ortaya çıkan resim, Türkiye’de basın özgürlüğünü problemli gösteriyor” dedi. (CNN TÜRK)