İnsan Hakları Örgütü Freedom House, 14 Aralık operasyonu kapsamında Gülen Cemaati'nin yayın organlarına yönelik operasyonlar sonucu gazetecilerin gözaltına alınmasınna ilişkin açıklama yaptı. Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın gözaltına alınmasının ardından yapılan yazılı açıklamada tepki gösterildi.

Örgüt Türkiye'deki 'muhalif' gazetecilere yapılan gözaltı kararını 'hükümetin intikamı' olarak değerlendirdi.

Açıklamada, gözaltı kararları sert bir dille eleştirilirken, hükümetin yolsuzlukları haberleştiren gazetecilerden adeta "intikam aldığı" ifade edildi.

'HÜKÜMET İNTİKAMI'

Konuya ilişkin resmi internet sitesinden yapılan açıklama, Freedom House Başkan Yardımcısı Daniel Calingaert'ın imzasını taşıyor. Türkiye'nin basın özgürlüğünde geri gittiğini gösteren Freedom House raporunu paylaşan Calingaert, "Türkiye'de gazetecilere yönelik ağır suçlamalar ve bugün bazı gazetecilerin tutuklanması Türkiye'deki ifade özgürlüğüne ve hükümeti eleştiren herkese yönelik bir tehdit anlamı taşıyor" ifadesini kullanıyor. Konuya ilişkin endişelerini dile getiren Calingaert, "Söz konusu tutuklamalar hükümeti eleştiren ve yolsuzluklarını haberleştiren gazetecilere yönelik bir 'hükümet intikamı' olarak görünüyor" diyor.

2014 RAPORUNDA;'YARI ÖZGÜR'DEN 'ÖZGÜR DEĞİL'E

Freedom House tarafından yayınlanan '2014 Yılı Basın Özgürlüğü' raporunda Türkiye, 'yarı özgür' kategorisinden 'özgür değil' katagorisine gerilemişti.