Türkiye’deki startup şirketlerinden TVHI A.Ş, foto muhabirleri ve video destekli habercilik için geliştirdiği NewsKit Horizon™ sistemini tanıttı. Yeni uygulama, Türkiye’de son dakika haberciliği yapan ajanslar tarafından 2015’ten beri kullanımı hızla artan TVHI NewsKit™ gazetecilik platformunun bir parçası olacak.

Gazeteciliğin dijital çağa açılan kapısı

TVHI Media Lab’in kurucusu Alp Toker, “İyi habercilik, veri doğrulama ve özgür basın, demokrasinin mihenk taşlarıdır. NewsKit, toplumdaki genel kanının aksine, teknolojinin gazeteciliğe bir tehdit oluşturmadığını ispat etmiş oldu. Sistemimizi kullanarak sosyal medya yönetimi ile mobil video kurgulama ve paylaşımı yapan haber ajanslarının takipçileriyle buluşmada eskiye göre daha yüksek oranlar elde ettiklerini gördük. Bu yüzden medya sektörünün dijital çağda karşılaştığı zorlukları aşıp, Twitter, Facebook ve YouTube gibi sosyal medya ağlarında uzmanlaşarak yeni iş modelleri geliştirmelerine yardım edecek yollar bulduk ve bulmaya devam ediyoruz” dedi.

Toker, geleneksel yayıncılık dışındaki sektörlerde de yeni imkanlar olduğuna dikkat çekti: “Şu an kamu sektörü, STK‘lar, hukuk sektörü hatta düğün organizasyon şirketleri ve müzik gruplarını içeren farklı sektörlerden temsilciler bize ulaşarak, ihtiyaçlarını belirtiyorlar, biz de bu taleplere çözüm sunabilmek için çalışıyoruz. Yine de, önceliğimiz medya kuruluşlarını ve basını desteklemek.”

AR-GE odaklı yenileşme

Startup yorumcusu Alev Erkan, TVHI’ın başarılı olma sebeplerini AR-GE çalışmalarına yatırım yapma kararlılıklarına bağlıyor:

“TVHI Media Lab’in gazetecilik alanında hizmet olarak kullanılan yazılımı (SaaS) NewsKit türü yüksek teknolojili yazılımların Türkiye’de yakın zamana kadar nadir olarak bulunduğunu görüyoruz. NewsKit Horizon, dünya standartlarında bir ekibin fikri mülkiyet portföylerine ek olarak geliştirdiği yeni bir donanım. TVHI, haber ajanslarının ve muhabirlerin sorunlarını anlayıp problemlerini çözerek, şu an Türkiye’yi medya teknoloji piyasasında hızla öne çıkarıyor.”

Eylül 2014’te startup şirketi ve sosyal girişim olarak kurulan, merkez ofisi İstanbul Taksim’de bulunan TVHI Media Lab aynı zamanda yazar ve gazetecilerin ifade özgürlüğünü, cinsiyet eşitliğini ve insan haklarını destekleyen sosyal aktivitelere de katkı sağlamakta.

Türkiye ve Dünya’daki Güncel Gelişmeleri, Son Dakika Haberlerini, Bağımsız, Özgür, Alternatif Medyadan Takip Edin: Demokrat Haber