"Bir Zamanlar Osmanlı: Kıyam" dizisinin oyuncularından Fırat Tanış, geçen hafta yayınlanan bölümün ardından kadrodan ayrılmıştı.

Tanış, konuyla ilgili bir mektup yazdı. Oyuncu diziden ayrılma sebeplerini sıraladığı mektubunda, dizinin yapımcısı Burhan Özkan ve oyuncuların zor çalışma koşulları hakkında açıklamalarda bulundu.

PROJE YAPIMCISI ÖZKAN'A ELEŞTİRİ

Mektubunda diziden ayrılma nedenlerini maddeleştirerek sıralayan Tanış, proje yapımcısı Burhan Özkan'ın anlaştıkları üzere ödemelerini yapmadığını, bu yüzden de evine icra geldiğini belirtirken, çalışma koşullarının adaletsizliğinden de bahsetti.

"Ben içinde yaklaşık 20 yıldır bulunduğum televizyon piyasasında emek hırsızı olduğunu beyan eden hiçbir yapımcı görmedim," diyen Tanış, "Hemen hepsinin sağladıkları çalışma koşulları ve sosyal güvenlik hakları ile namus abidesi gibi parladıklarını iddia etiğini" de belirtti.

'SOSYAL HAKLAR TALEP EDİLDİĞİNDE PARANOYAK OLMAKLA SUÇLANIRSINIZ'

Tanış mektubuna şu sözlerle devam etti:

"20 saat gibi gayrı insanı çalışma süreleri sonunda çıkan iş kazalarında ölen, yaralanan, sakat kalan, sağlığı bozulan, ötelenen, itelenen iş ve çalışma arkadaşlarımızın en temel sosyal haklarını karşılamaya, şifaen verdikleri sözleri kağıt üzerinde yazmaya gelince değişir. Bunun dışındaki tüm zamanlarda onların, sanki Das Kapital kendilerine vahiy olmuş bir devrimci gibi konuştuklarına, atıp tuttuklarına tanık olursunuz. Her kim ki öz emeğin ne anlama geldiğini bilir ve bunu ona hatırlatırsa elindeki tüm sosyal argüman ve araçlarla onu toplum önünde hastalıklı, elit, düşkün, aciz olduğu yönünde saldırarak kendi vicdani olmayan değerlerini sümen altı etmeye ve bizleri linç etmeye çalışırlar. Gün gibi açık bu durum kendilerine hatırlatıldığında da 'paranoyak ve manyak' olmakla suçlanırsınız."

OYUNCULAR SENDİKASI'NA ÜYE OLUN ÇAĞRISI

"Sevgili oyuncu adayı ve oyuncu arkadaşlar, meslektaşlarım ve yol arkadaşlarım," diye seslenen Tanış şunları kaydetti:

"Hiç bir ajans sizin daha iyi, daha usta bir oyuncu olmanızı sağlamaz. Sosyal güvenliğinizi teminat altına almak ve kurumsal bir aidiyet duygusu hissetmek için Oyuncular Sendikası üyesi olmanız yeterli. Sendika sizlere bir oyunculuk ajansının vaat ettiği tüm şeyleri ve fazlasını sadece ödediğiniz çok az aidat karşılığında sağlıyor. Yetenek, aidiyet, güvenlik, itibar, şöhret ve hatta para çok çalışarak kazanılmaz. Tüm bunları kazanmak için çok çalışarak, ancak köle olursunuz. Kişisel farkındalığınız ve ayıklığınız dışında hiçbir şeye ihtiyacınız yok. Bunlara yatırım yapmanızı tavsiye ederim."