Financial Times gazetesi, yer ayırdığı baş yazıda, Avrupa Birliği (AB)-Türkiye ilişkilerine değinirken, Türkiye'de ifade özgürlüğü ve basın üzerindeki baskıların katlandığına da dikkat çekerek, gözünü 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine diken Başbakan Erdoğan'ın eleştirilere tahammülsüzleştiğini de ayrıca belirtti.   

'GÜL'ÜN AB KONUSUNDAKİ AÇIKLAMALARI ÖNEMLİ'

İngiltere'nin önemli gazetelerinden Financial Times, bugünkü başyazılarından birini Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine ayırdı. Times, yazıda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün AB konusunda yaptığı açıklamalara yer verirken, Gül'ün AB konusundaki açıklamalarının önemli olduğu kaydetti.

'ERDOĞAN HÜKÜMETİ'NİN GERİ ADIMI TESADÜF DEĞİL'

Gazete, "Gül'ün dün bu gazetede yayımlanan sözleri Türkiye'nin geleceği açısından hayati önemdeki bir tartışmayı canlandırmalı. Her beş Türk'ten sadece biri bir gün Avrupa Birliği vatandaşı olacaklarına inanıyor. Fransa, Almanya ve Kıbrıs'ın baskısı altında katılım müzakereleri iki yıldır donmuş halde. Erdoğan hükümetinin, katılım sürecinin başında kat edilen ilerlemeden geri adım atması da tesadüf olamaz" değerlendirmesinde bulundu.

'ERDOĞAN ELEŞTİRİLERE TAHAMMÜLSÜZ'

Gazete, Türkiye'de ifade özgürlüğü ve basın üzerindeki baskıların katlandığının altını çizerek, onlarca gazetecinin, aylarca yargılanmadan cezaevinde tutulduğuna işaret ederek, bir gözü 2014'teki cumhurbaşkanlığı seçiminde olan Erdoğan'ın da, giderek artan oranda eleştirilere tahammülsüz davrandığı değerlendirmesinde bulundu.

'ERDOĞAN KENDİNİ MİLLİYETÇİ VE MUHAFAZAKAR OYLAR İÇİN KONUMLANDIRMIŞ DURUMDA'

Financial Times, Erdoğan'ın kendisini muhafazakâr ve milliyetçi oyları almak için konumlandırdığına dikkat çekerek, şu yorumda bulundu:

"Erdoğan katılım sürecinde kaldırılan idam cezasını geri getirmekten bile söz etti. Avrupa Birliği'nin böyle temel değerlerinden birini reddetmesi pek olası değil. Sonuçta, Erdoğan 2023'e dek Avrupa Birliği üyeliğini kovalamayı taahhüt etti. Ancak katılım süreci durduğu ve Türkiye'de muhalefet işlevsiz kaldığı sürece, Erdoğan'ın iktidarını denetleyecek çok az şey olacaktır."

İNGİLTERE YA DA İSVEÇ TÜRÜ ÜYELİK

Financial Times, bazı Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'nin üyeliğine şiddetle karşı çıkmaya devam edebileceğini, ancak bunun her durumda yıllar sürecek müzakerelerin yeniden başlamasını önlememesi gerektiğini belirtiyor.

Gazete görüşmeler bittiğinde Avrupa Birliği'nin de çok farklı bir yer olacağını kaydediyor.

Avrupa Birliği'nde şimdiden, Euro Bölgesi üyeleri ve diğerleri şeklinde iki katmanlı bir yapı oluştuğuna dikkat çeken Financial Times, Türkiye'ye örneğin İngiltere ya da İsveç'inkine benzer bir statü vermenin kabul edilebilir olacağını vurguluyor. Yazı şu şekilde sona eriyor;

"Genişleme, şimdiye dek Avrupa Birliği'nin en başarılı politikası. Bir dönemin baskıcı ülkelerinde demokrasi ve refahı teşvik etme aracı oldu. Türkiye sonunda tam üyeliği elde edemese bile, katılım süreci Türkiye'yi vatandaşları için daha iyi bir yer ve Avrupa için daha iyi bir ortak haline getirecektir." (bbc)