Ece Üner'in sorularını yanıtlayan Fatih Altaylı Türkiye'nin Kürt sorununa cesur bir çözüm getirmesi gerektiğini söyledi...

 

Gazete Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Habertürk ekranlarında Ece Üner'in sorularını yanıtladı. Suriye odaklı gündemi yorumlayan Altaylı Kürt bölgesindeki sıcak gelişmeleri ve hükümetin politikalarını değerlendirdi.

 

PYD öncülüğündeki Kürt ittifakının Suriye'deki Kürt bölgesinde yönetimi ele geçirmesiyle başlayan sürecin önemine vurgu yapan Fatih Altaylı, hükümetin soğukkanlı olması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin Kürt sorununa cesur bir çözüm getirmesi gerektiğini söyleyen Altaylı eyalet sistemi ve federasyon da dahil olmak üzere her şeyin konuşulması gerektiğini ifade etti.

 

SURİYE'DE 2,5 MİLYON KÜRDÜN 1,5 MİLYONU PKK-PYD SAFLARINDA

"Esad ben yanarsam bölge de yanar demişti zaten. Hemen ardından da Kürt kartını oynadı. Suriye'de 2,5 milyon Kürt var ve bunların 1,5 milyon civarında bi kısmı PKK-PYD saflarında. Yani en güçlü en örgütlü taban PKK-PYD'nin elinde. Türkiye de bölgede sıkıntılı bir pozisyona sokmuş oldu. Çok hızlı hamleler yaptı ve sonuç olarak elinde yapacak yeni bir hamle de kalmadı. Türkiye'nin Suriye konusunda yapabilecekleri konusunda pek bir şey söylemek mümkün değil. Diğer yandan Kürt meselesinde Barzani'nin Suriye Kürt bölgesine müdahale etmesi ve PKK-PYD'yi engellemesi de olası değil."

 

TÜRKİYE KÜRTLERİNİ DÜN BAĞI İLE TUTMAK ARTIK MÜMKÜN DEĞİL

"Tabi diğer yandan Türkiye'nin tavrını anlamak da zor. Kürtlerden neden bu kadar rahatsız olunur ki? Senin de Kürtlerin var ve bunların oradakilerle birleşip büyük Kürdistan'ı kurma ihtimali var. Bu ihtimal 100 yıldır var. Ama ben Türkiye'deki Kürtlerin böyle bir eğilim içinde olduğunu düşünmüyorum. Bundan çekinirler. Türkiye'deki Kürtlere dönük din kardeşliği söyleminin bir işe yaramayacağı ortada. Çünkü diğer Kürt bölgelerindeki Kürtler de müslüman sonuçta. Haliyle din bağı üzerinden bir beraberlik arayışı boşa çıkacaktır. Başka yollar aramak gerek. Türkiye'nin demokratik standardı ve ekonomik standardı yükseltmesi gerekiyor."

 

GIDIM GDIM ÇÖZÜM OLMAZ!

"Gıdım gıdım verdiğiniz zaman karşınızdaki gıdım gıdım istemekten vazgeçmiyor. Oysa çok daha cesur olabilmek lazım. Devleti yapılandırırken sorunları çözecek bir yol aramak gerekiyor. Eyalet sistemi mi olur federasyon mu olur... Bunları konuşmak lazım. Eyalet sistemi örneğin toplumsal hayatı, ekonomiyi daha iyi mi etkiler bunları düşünmek lazım. Akdeniz eyaleti mesela... Böyle olsun demiyorum ama bunları konuşmak lazım." (Gazeteciler.com)